Dodane przez: jakugotujesz DNIA: sie - 3 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 100 ml kawy ostudzonej zaparzonej z łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 60 g cukru drobnego do wypieków
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 jajka i 1 żółtko
  • 70 ml amaretto, z czego 20 do masy serowej, a reszta do kawy
  • 250 g biszkoptów podłużnych
  • kakao do posypania
  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Tiramisu

    Tiramisu

    Żółtka ubić z cukrem (zrobić kogiel mogiel). Dodać serek mascarpone. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć delikatnie z masą mascarpone oraz 20ml amaretto.

    Do zimnej kawy dodać 50ml amaretto. Amaretto oczywiście można zastąpić innym ulubionym alkoholem. Bardzo dobrze smakuje ten deser z dodatkiem likieru kawowego.

    Połowę biszkoptów zanurzyć na chwilę w kawie z alkoholem i wyłożyć nimi spód formy (wymiary: 30×23 cm). Zakryć większą częścią masy serowej. Ułożyć drugą warstwę nasączonych kawą biszkoptów. Wyłożyć resztę kremy. Na koniec posypać przez siteczko kakao. Wstawić na parę godzin do lodówki.

    Tiramisu

    Tiramisu

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    2 Responses so far.

    1. Na tiramisu zawsze mam ochotę. Pięknie przedstawiłaś, tak zachęcająco, tak kusząco :)

    Leave a Reply