Dodane przez: jakugotujesz DNIA: lis - 5 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    POLEWA:
  • 120 g cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 10 łyżek śmietany 18%
  • 160 g margaryny

    MASA SEROWA:
  • 1 kg serka o smaku waniliowym
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 2 cukry waniliowe
  • 125 g margaryny
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

  • Poziom: Średniotrudne Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Sernik na biszkopcie z sosem czekoladowym

    Sernik na biszkopcie z sosem czekoladowym

    Zaczynamy od biszkopta. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli (żeby się lepiej ubijały. Ubijamy. Do ubitej na sztywno piany dodajemy szklankę cukru. Ubijamy dalej przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze ok. 2-3 minut.

    Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i stopniowo dodajemy do naszej masy, miksując na niskich obrotach. Przelewamy do wyłożonej mokrym i zmiętym papierem do pieczenia formy. Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 Celsjusza na 25 minut.

    W międzyczasie przygotowujemy polewę. Do garnka wkładamy wszystkie wymienione powyżej składniki. Należy je zagotować i wymieszać na jednolitą masę. Potem przestudzić.

    Na końcu robimy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Białka (znów ze szczyptą soli), ubijamy i odkładamy. Żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy ucieramy na puszystą masę. Dodajemy do tego serek. My dodawaliśmy słodki, więc nie musieliśmy dorzucać do tego cukru (poza tym waniliowym). Jeżeli kupicie serek niesłodzony, to powinniście dodać do niego przynajmniej pół szklanki cukru pudru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Na koniec dokładamy ubite białka, które delikatnie łączymy z naszą masą z serem.

    Biszkopt dzielimy wzdłuż na pół. 1/3 polewy wylewamy na górą część pierwszej połówki biszkopta, włożonego do foremki. Wylewamy na to pół naszej masy serowej. Przykrywamy drugą częścią biszkopta. Polewamy połową polewy czekoladowej, która nam została. Na to dajemy resztę masy serowej i od góry dodajemy resztę polewy.

    Wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza na 35 minut.

    Sernik na biszkopcie z sosem czekoladowym

    Sernik na biszkopcie z sosem czekoladowym

    Sernik na biszkopcie z sosem czekoladowym

    Sernik na biszkopcie z sosem czekoladowym

    Sernik na biszkopcie z sosem czekoladowym

    Sernik na biszkopcie z sosem czekoladowym

    Sernik na biszkopcie z sosem czekoladowym

    Sernik na biszkopcie z sosem czekoladowym

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    2 Responses so far.

    1. gin pisze:

      Wygląda wspaniale :)

    Leave a Reply