Wino z ryżu i rodzynek (wermut)

Ryż należy dokładnie przepłukać

12 tygodni – tyle czasu robiło się nasze kolejne wino. Tym razem robiliśmy je z ryżu i rodzynek, z dodatkiem wielu ziół i przypraw, dzięki którym uzyskaliśmy całkiem dobrego wermuta.

Tak naprawdę produkcję rozpoczęliśmy w czwartek 16 stycznia, kiedy to przygotowaliśmy rozczyn drożdżowy. Do butelki po winie nasypaliśmy pół szklanki ryżu (wcześniej go płukając), garść rodzynek, pięć łyżeczek cukru oraz drożdże. Tym razem wybraliśmy szlachetne drożdże winiarskie firmy Zamojscy (Tokay 22) – drożdże na suszu owocowym.

Butelkę zatkaliśmy na 3 dni watą. Już po pierwszym dniu rozpoczęło się bulgotanie.

Po trzech dniach przyszedł czas na przenosimy do butli. Naszej, skromnej 10-litrowej buteleczki, w której cała mikstura nabrała smaku, zapachu i mocy.

Do wina wykorzystaliśmy kilogram ryżu (minus pół szklanki, które wcześniej usypaliśmy do rozczynu), który dokładnie przepłukaliśmy. 1,5 kg cukru, 300 gram rodzynek (minus garść do rozczynu), które pokroiliśmy, dwie cytryny (obrane ze skórki i pokrojone na drobno), oraz ok. 6-7 litrów przegotowanej, chłodnej wody. Cukier, zanim trafił do butli został rozpuszczony w wodzie.

Aby nasze wino nabrało pysznego ziołowego posmaku dodaliśmy zioła i przyprawy:
łyżeczka gałki muszkatołowej
10 goździków
6 ziaren ziela angielskiego
20 ziaren pieprzu
2 torebki cukru wanilinowego (po 16 g)
łyżeczka zmielonego imbiru
2 łyżeczki tymianku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kurkumy
3 łyżeczki suszonej mięty

Miksturę zatkaliśmy korkiem z rurką (oczywiście nalaliśmy do niej wody).

6 tygodni później usunęliśmy z butli ryż, rodzynki oraz inne pływające cząstki. I z powrotem zlaliśmy je do butli. Tam dalej leżakowało przez kolejnych 6 tygodni.

W połowie kwietnia otworzyliśmy nasze wino i zlaliśmy je do butelek. Mamy wrażenie, że jest mało procentowe. Ma za to wyczuwalny bardzo przyjemny ziołowy posmak.

Wino z ryżu i rodzynek (wermut)

Nasz rozczyn potrzebował trzech dni w butelce

Wino z ryżu i rodzynek (wermut)

Wino z ryżu i rodzynek (wermut)

Wino z ryżu i rodzynek (wermut)

Zaczęło się!

Wino z ryżu i rodzynek (wermut)

Wino z ryżu i rodzynek (wermut)

 

Wino z ryżu i rodzynek (wermut)

Wino z ryżu i rodzynek (wermut)

ZOBACZ TEŻ PRZEPIS NA NASZE PYSZNE WINO Z JASNYCH WINOGRON:

Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:
Categories: Blog

9 Responses so far.

  1. Robiłem kiedyś podobne winko, wyszło całkiem niezłe, pamiętam tylko, że były pewne problemy z klarowaniem.

    • jakugotujesz pisze:

      Zobaczymy jak nam wyjdzie. Ewentualne problemy z klarowaniem mam nadzieje jakoś pokonamy;-)

      • bartek pisze:

        i jak wyglada teraz i smakuje

        • bartek pisze:

          dobrze dobraliscie ziola i gramature
          jak smakuje

        • jakugotujesz pisze:

          w najbliższych dniach będziemy je „otwierać”. Zobaczymy jak smakuje. Jeszcze poleżakuje troszkę, wyszło mętne. Kolor niezbyt ładny, popracujemy nad tym;)

          • Kamil pisze:

            jake wyszło to wino czy myślicie ze do 25l butli wystrczy zwiekszyć proporcje czy przypraw bedzie za dużo

          • jakugotujesz pisze:

            Nasze winko jeszcze pyka. Po 6 tygodniach zlaliśmy je, usunęliśmy ryż i rodzynki i z powrotem do butli jeszcze na kilka tygodni. Jeszcze od czasu do czasu zabulga.

            Wyszło zdecydowanie za słodkie – polecamy więc dać przynajmniej kilo cukru mniej. A nawet i jeszcze więcej.

            Przypraw na pewno nie będzie za dużo. W naszej proporcji jest przyjemnie wyczuwalne – ale nie za mocno. Więc spokojnie;)

  2. AlTkaY pisze:

    Pędzicie wino mówicie? -,-
    „przygotowaliśmy rozczyn drożdżowy” – to się nazywa matka

Leave a Reply