Ciasto:
Masa szpinakowa:
Masa twarogowa:
Dekoracja:

Zaczynamy od roztopienia i ostudzenia masła. Gdy masło będzie się studziło możemy przygotować resztę składników ciasta. Należy przesiać mąkę. Dodać do niej drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę, jajko i niegorące płynne masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać do czasu, aż będzie jednolite i elastyczne. Ciasto okryć czystą ściereczką i odstawić przynajmniej na godzinę w ciepłe miejsce.
Masa szpinakowa: czosnek przecisnąć przez praskę. Przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać szpinak. Przesmażać chwilę. Doprawić pieprzem oraz solą.
Masa twarogowa: Twaróg pokruszyć. Dodać jajko i śmietanę. Wymieszać na jednolitą masę. Doprawić pieprzem oraz solą.
Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Dno i boki wyłożyć ciastem. Pierwszą wyłożyć masę szpinakową, następnie masę twarogową. Wierzch udekorować włoskimi orzechami.
Tartę piec 25-30 minut w temperaturze 190°C. Tarty nie należy podawać bezpośrednio po upieczeniu. Lepiej będzie smakowała podana na zimno. Znacznie łatwiej będzie ją też pokroić.