Dodane przez: jakugotujesz DNIA: lip - 17 - 2016 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 60 g masła
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 5 g suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru

    Masa szpinakowa:
  • 400-500 g szpinaku (może być mrożony)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • Sól i pieprz

    Masa twarogowa:
  • 250 g wędzonego twarogu
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

    Dekoracja:
  • Garść orzechów włoskich

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia&Marek Kategorie:
    Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

    Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

    Zaczynamy od roztopienia i ostudzenia masła. Gdy masło będzie się studziło możemy przygotować resztę składników ciasta. Należy przesiać mąkę. Dodać do niej drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę, jajko i niegorące płynne masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać do czasu, aż będzie jednolite i elastyczne.  Ciasto okryć czystą ściereczką i odstawić przynajmniej na godzinę w ciepłe miejsce.

    Masa szpinakowa: czosnek przecisnąć przez praskę. Przesmażyć na maśle. Dodać pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodać szpinak. Przesmażać chwilę. Doprawić pieprzem oraz solą.

    Masa twarogowa: Twaróg pokruszyć. Dodać jajko i śmietanę. Wymieszać na jednolitą masę. Doprawić pieprzem oraz solą.

     Formę do tarty wysmarować tłuszczem. Dno i boki wyłożyć ciastem. Pierwszą wyłożyć masę szpinakową, następnie masę twarogową. Wierzch udekorować włoskimi orzechami.

    Tartę piec 25-30 minut w temperaturze 190°C. Tarty nie należy podawać bezpośrednio po upieczeniu. Lepiej będzie smakowała podana na zimno. Znacznie łatwiej będzie ją też pokroić.

    Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

    Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

    Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

    Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply