
Nie ma to jak domowa wędlina. Tym razem z szynkowaru
Mięso przełożyć do szynkowaru. Założyć pokrywę i umieścić termometr (jeśli nasz szynkowar posiada otwór na termometr). Na dnie wysokiego garnka ułożyć czystą ściereczkę. Na ściereczce szynkowar. Wody należy wlać mniej więcej o 1 cm poniżej pokrywy szynkowaru. Garnek podgrzewać do momentu, aż temperatura mięsa osiągnie 85-90°C.
Parzyć około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć szynkowar z gorącej wody i dać mu czas na ostygnięcie. By nasz wyrób stężał należy wstawić go w nadal zamkniętym szynkowarze do lodówki na przynajmniej 12 godzin.
Nasz schab otacza półpłynna galaretka. Jest ona bardzo pyszna ale zbyt mało gęsta, by utrzymać się na mięsie po jego pokrojeniu. Planujemy kolejny raz dodać odrobinę żelatyny, by móc kroić galaretkę.