
Schab umyć, a następnie dokładnie osuszyć. Obtoczyć dokładnie w cukrze starając się wmasować cukier w mięso. Zamknąć w szczelnym naczyniu. My wykorzystaliśmy naczynie szklane. Odłożyć do lodówki na 24 godziny.
Po upływie tego czasu w naczyniu powinno zebrać się sporo syropu. Należy go odlać. Naczynie oraz schab umyć i dokładnie osuszyć. Schab tym razem starannie obtaczamy w soli. I ponownie, w zamkniętym naczyniu, odstawiamy na dobę do lodówki.
Tym razem również w naczyniu powinien zebrać się płyn. Ponownie myjemy oraz osuszamy mięso.
Czosnek przeciskamy przez praskę bądź bardzo drobniutko kroimy. Bazylię, oregano, pieprz ziołowy oraz słodką paprykę mieszamy. Schab najpierw nacieramy czosnkiem, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw.
No i nastał w końcu czas na pończochę. Oczywiście zamiast pończochy może to być także fragment rajstopy albo podkolanówka czy też gaza. Ważne, aby materiał był czysty i przewiewny. Schab wkładamy w pończochę i wieszamy w przewiewnym miejscu na przynajmniej cztery doby. Im dłużej schab będzie wisiał tym cieniej będzie można go później pokroić, gdyż będzie bardziej zwarty. Można go później przechowywać w lodówce nawet tydzień. Nie możemy potwierdzić tej informacji ponieważ u nas jego konsumpcja nastąpiła w znacząco krótszym czasie, co chyba najlepiej świadczy o tym, że był smaczny
Genialny przepis
i do tego dosyć prosty. Chyba się skuszę i przygotuje takie cudeńko 
Pozdrawiam
Schab przepyszny:) W życiu nie powiedziałabym, że będzie tak dobry:) Cała rodzina prosiła o przepis:)
Baaaardzo miło nam to czytać. Cieszymy się;-) I polecamy na przyszłość!
Czy ja dobrze rozumiem, że tu chodzi o surowy schab? Wybaczcie pytanie, jeśli jest zwyczajnie głupie, ale ze mnie taki kucharz jak baletnica, a strasznie się tym mięskiem zainteresowałem. Surowy schab w cukier, potem w sól, do pończochy i na kilka dni? Nie zepsuje się? Nie nabawi pleśni?
P.S. Fajny blog. Już kilka śniadań i obiadków mi „zrobiliście”
Dobrze rozumiesz. Surowy. Nie zepsuje się, będzie pyszny
PS. Ciszymy się bardzo!:)
Jejku dzięki za szybkie info, bo już w międzyczasie do sklepu poleciałem po schabik, z myślą – a zaryzykuję surowy
Smacznego!:-)
Schabik już wisi
mmmm, aż nam ślina cieknie na samą myśl. Pochwal się potem jak smakowało;)
przepis jest tak prosty że aż genialny, robiłam już trzy razy, porcja 1,5 kg dwa dwóch osób – wytrzyma spokojnie w lodówce dwa tygodnie! nie psuje się
i smakuje o niebo lepiej niż kupowane wędliny…
W pełni się zgadzamy!:)
Przepis przepisany…..pora na zakupy i do roboty:)
Gorąco polecamy;) Wkrótce też będziemy brać się do roboty, bo… zapasy się kończą:)
A czy inną cześć mięsa próbowaliście? Np szynkę? Czy będzie za gruba?
czy wołowine, też mozna tak przygotowac ?
Nie próbowaliśmy nigdy z wołowiną. Myślimy jednak, że wędlina wołowa powinna być równie smaczna. Jeśli się zdecydujesz – koniecznie daj znać jak wyszła wołowinka.
Witam.
robiłam ale z polędwicy wolowej trzeba bo jest delikatniejsza. Robiłam dla mojego syna ponieważ nie może jeść wieprzowiny ze względu na alergie .
Mam od lat sprawdzony przepis na schab dojrzewający rodem z naszych dawnych Kresów.
1.Schab (1-1,5 kg)bez kości nie myjemy (woda,to bakterie), tylko dokładnie go oczyszczamy z błon.
2. Następnie obtaczamy go w grubej warstwie cukru i wstawiamy do lodówki na 6 h.
3. Po wyjęciu z lodówki,schab oczyszczamy za pomocą ręcznika papierowego z syropu i cukru.
4. Następnie kładziemy schab w naczyniu na 2 cm warstwie soli kamiennej, niejodowanej i wkładamy do lodówki na 24 h.
5. Następnie po wyjęciu z lodówki wyrzucamy starą sól i dajemy nową warstwę soli i kładziemy schab na drugim boku na 24 h.
6. Po wyjęciu schabu oczyszczamy z soli i cały schab dokładnie nacieramy rozgniecionym czosnkiem (1-2 główki).
7. Następnie mieszamy słodką paprykę z pieprzem tłuczonym i ziołowym i dokładnie obsypujemy schab z każdej strony.
8. Tak przygotowany schab obkładamy liśćmi laurowymi i zawijamy np. w gazę lub jakąś siatkę z naturalnego surowca i obwiązujemy sznurkiem naturalnym(!) jak szynkę,mocno ściskając.
9. Wieszamy na co najmniej 10 dni w chłodnym, lekko przewiewnym miejscu.Po tym czasie schab jest gotowy do spożycia, a czas jego przechowywania w lodówce wynosi nawet pół roku.Niebo w gębie!!!
Smacznego!
Chyba się nie przełamię. Opory przed surowym, nie wędzonym, mam nie do pokonania:).
Tak, ten przepis bardziej przystaje do mojego poczucia sensu, niż (wybaczcie, proszę) zaprezentowany w poście. Mięsa takiego, jeśli już na surowiznę się decydujemy, naprawdę lepiej nie myć. I to na żadnym etapie „produkcji”.
Zmodyfikowałem przepis wyśrodkowując z sugestiami Mirka, czyli dwa dni w soli. Efekt doskonały. Naprawdę polecam
Też kiedyś sprawdzimy:)
W jakiej temperaturze powinien wisieć schabik? Czy może to być 22 stopnie? czy może powiesić w oknie, a że jest zima temp.będzie wynosić o okolicach zera.
Powinna to być temperatura pokojowa
Zrobiłem już kilkakrotnie, rewelacja i prostota jednocześnie. Co do ziół, dodawajcie co kto lubi, ważne żeby dobrze natrzeć czosnkiem, posłuży jako klej do przypraw. Dziękuję bardzo za świetny przepis.
Cieszymy się bardzo
Pozdrawiamy!
Mam pytanko A można schab powiesić koło grzejnika
Cześć Basiu,
takiego rozwiązania nie zalecamy. Miejsce nie powinno być zbyt ciepłe, żeby schab się nie przesuszył.
Ponadto musi być to miejsce przewiewne.
Pozdrawiamy:)