Dodane przez: jakugotujesz DNIA: gru - 4 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • Kawałek schabu (około 600g)
  • Cukier
  • Sól
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki bazylii

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Schab długodojrzewający

    Schab długodojrzewający

    Schab umyć, a następnie dokładnie osuszyć. Obtoczyć dokładnie w cukrze starając się wmasować cukier w mięso. Zamknąć w szczelnym naczyniu. My wykorzystaliśmy naczynie szklane. Odłożyć do lodówki na 24 godziny.

    Po upływie tego czasu w naczyniu powinno zebrać się sporo syropu. Należy go odlać. Naczynie oraz schab umyć i dokładnie osuszyć. Schab tym razem starannie obtaczamy w soli. I ponownie, w zamkniętym naczyniu, odstawiamy na dobę do lodówki.

    Tym razem również w naczyniu powinien zebrać się płyn. Ponownie myjemy oraz osuszamy mięso.

    Czosnek przeciskamy przez praskę bądź bardzo drobniutko kroimy.  Bazylię, oregano, pieprz ziołowy oraz słodką paprykę mieszamy. Schab najpierw nacieramy czosnkiem, a następnie obtaczamy w mieszance przypraw.

    No i nastał w końcu czas na pończochę. Oczywiście zamiast pończochy może to być także fragment rajstopy albo podkolanówka czy też gaza. Ważne, aby materiał był czysty i przewiewny.  Schab wkładamy w pończochę i wieszamy w przewiewnym miejscu na przynajmniej cztery doby. Im dłużej schab będzie wisiał tym cieniej będzie można go później pokroić, gdyż będzie bardziej zwarty.  Można go później przechowywać w lodówce nawet tydzień. Nie możemy potwierdzić tej informacji ponieważ u nas jego konsumpcja nastąpiła w znacząco krótszym czasie, co chyba najlepiej świadczy o tym, że był smaczny :-)

    Schab długodojrzewający

    Schab długodojrzewający

    Schab długodojrzewający

    Schab długodojrzewający

     

    Schab długodojrzewający

    Schab długodojrzewający

     

    Schab długodojrzewający

    Schab długodojrzewający

    Schab długodojrzewający

    Schab długodojrzewający

     

    Schab długodojrzewający

    Schab długodojrzewający

     

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    26 Responses so far.

    1. Paweł pisze:

      Genialny przepis :) i do tego dosyć prosty. Chyba się skuszę i przygotuje takie cudeńko ;)
      Pozdrawiam

    2. Agnieszka pisze:

      Schab przepyszny:) W życiu nie powiedziałabym, że będzie tak dobry:) Cała rodzina prosiła o przepis:)

    3. Przemek pisze:

      Czy ja dobrze rozumiem, że tu chodzi o surowy schab? Wybaczcie pytanie, jeśli jest zwyczajnie głupie, ale ze mnie taki kucharz jak baletnica, a strasznie się tym mięskiem zainteresowałem. Surowy schab w cukier, potem w sól, do pończochy i na kilka dni? Nie zepsuje się? Nie nabawi pleśni?

      P.S. Fajny blog. Już kilka śniadań i obiadków mi „zrobiliście” :)

    4. Przemek pisze:

      Schabik już wisi :)

    5. Edyta pisze:

      przepis jest tak prosty że aż genialny, robiłam już trzy razy, porcja 1,5 kg dwa dwóch osób – wytrzyma spokojnie w lodówce dwa tygodnie! nie psuje się :) i smakuje o niebo lepiej niż kupowane wędliny…

    6. Cecylia pisze:

      Przepis przepisany…..pora na zakupy i do roboty:)

    7. Aga pisze:

      czy wołowine, też mozna tak przygotowac ?

      • jakugotujesz pisze:

        Nie próbowaliśmy nigdy z wołowiną. Myślimy jednak, że wędlina wołowa powinna być równie smaczna. Jeśli się zdecydujesz – koniecznie daj znać jak wyszła wołowinka.

        • Sabinula pisze:

          Witam.
          robiłam ale z polędwicy wolowej trzeba bo jest delikatniejsza. Robiłam dla mojego syna ponieważ nie może jeść wieprzowiny ze względu na alergie .

    8. Mam od lat sprawdzony przepis na schab dojrzewający rodem z naszych dawnych Kresów.
      1.Schab (1-1,5 kg)bez kości nie myjemy (woda,to bakterie), tylko dokładnie go oczyszczamy z błon.
      2. Następnie obtaczamy go w grubej warstwie cukru i wstawiamy do lodówki na 6 h.
      3. Po wyjęciu z lodówki,schab oczyszczamy za pomocą ręcznika papierowego z syropu i cukru.
      4. Następnie kładziemy schab w naczyniu na 2 cm warstwie soli kamiennej, niejodowanej i wkładamy do lodówki na 24 h.
      5. Następnie po wyjęciu z lodówki wyrzucamy starą sól i dajemy nową warstwę soli i kładziemy schab na drugim boku na 24 h.
      6. Po wyjęciu schabu oczyszczamy z soli i cały schab dokładnie nacieramy rozgniecionym czosnkiem (1-2 główki).
      7. Następnie mieszamy słodką paprykę z pieprzem tłuczonym i ziołowym i dokładnie obsypujemy schab z każdej strony.
      8. Tak przygotowany schab obkładamy liśćmi laurowymi i zawijamy np. w gazę lub jakąś siatkę z naturalnego surowca i obwiązujemy sznurkiem naturalnym(!) jak szynkę,mocno ściskając.
      9. Wieszamy na co najmniej 10 dni w chłodnym, lekko przewiewnym miejscu.Po tym czasie schab jest gotowy do spożycia, a czas jego przechowywania w lodówce wynosi nawet pół roku.Niebo w gębie!!!
      Smacznego!

    9. Wojtek pisze:

      W jakiej temperaturze powinien wisieć schabik? Czy może to być 22 stopnie? czy może powiesić w oknie, a że jest zima temp.będzie wynosić o okolicach zera.

    10. Piotr pisze:

      Zrobiłem już kilkakrotnie, rewelacja i prostota jednocześnie. Co do ziół, dodawajcie co kto lubi, ważne żeby dobrze natrzeć czosnkiem, posłuży jako klej do przypraw. Dziękuję bardzo za świetny przepis.

    Leave a Reply