Dodane przez: jakugotujesz DNIA: gru - 22 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:
ZALEWA:
  • 600 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego (10%)

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI SAŁATKI:
  • 250 g pieczarek
  • 500 g filetów śledziowych a’la matjas
  • 3 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g mrożonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki kiszone
  • 100 g papryki marynowanej
  • 3 łyżki majeranku
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 120 ml przegotowanej wody
  • 2 łyżki octu spirytusowego (10%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • pieprz i sól

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Sałatka ze śledziem w sosie pomidorowym

    Sałatka ze śledziem w sosie pomidorowym

    Z wody i octu przygotowujemy zalewę. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty i umieszczamy na dwie godziny w zalewie.

    Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na dwóch łyżkach oleju. Przesmażoną cebulę ściągamy z patelni, a na pozostałym oleju będziemy smażyć/dusić grzyby. Pieczarki oraz rozmrożone grzyby kroimy. Dusimy około 20 minut i odparowujemy z nich całą wodę. Ściągamy z patelni.

    Śledzie odsączamy z zalewy, mieszamy z przestudzonymi grzybami oraz cebulą. Ogórka, paprykę oraz ugotowaną marchewkę kroimy. Wszystkie składniki łączymy.

    Dodajemy przegotowaną wodę, przecier pomidorowy i ocet. Wszystko mieszamy.

    Doprawiamy majerankiem, pieprzem, cukrem pudrem i solą.

    Zobacz przepisy na inne nasze sałatki

    Sałatka ze śledziem w sosie pomidorowym

    Sałatka ze śledziem w sosie pomidorowym

    Sałatka ze śledziem w sosie pomidorowym

    Sałatka ze śledziem w sosie pomidorowym

     

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply