Dodane przez: jakugotujesz DNIA: gru - 7 - 2014 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

ZALEWA:
  • 600 ml wody
  • 200 ml octu spirytusowego (10%)

    POZOSTAŁE SKŁADNIKI SAŁATKI:
  • 500 g filetów śledziowych a’la matjas
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • 100 ml przegotowanej wody
  • 1 łyżka płatków chili (można zastąpić świeżym chili)
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • puszka czerwonej fasoli konserwowej

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Sałatka śledziowa po meksykańsku

    Sałatka śledziowa po meksykańsku

    Gdyby ktoś kazał nam wybrać ulubioną sałatkę ze śledziem, to chyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem nawet owocami. Sałatkę, którą dziś pragniemy Wam zaprezentować umieszczamy w czołówce naszych ulubionych rybnych sałatek.

    Wodę mieszamy z octem. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty i umieszczamy na dwie godziny w zalewie octowej.

    Cebulę pokrojoną w piórka i smażymy na dwóch łyżkach oleju. Pokrojoną w kostkę paprykę łączymy z cebulą. Smażymy jeszcze chwilkę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i nieco mniej niż pół szklanki wody. Następnie na patelnię trafia odsączona czerwona fasola oraz kukurydza. Całość doprawiamy cukrem, papryką chili oraz solą. Odstawiamy do ostygnięcia.

    Śledzie odsączamy z zalewy. Mieszamy z przestudzonymi warzywami w sosie pomidorowym. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy przynajmniej na jedną noc do lodówki, by sałatka się przegryzła.

     Zobacz przepisy na nasze inne SAŁATKI.

    Sałatka śledziowa po meksykańsku

    Sałatka śledziowa po meksykańsku

    Sałatka śledziowa po meksykańsku

    Sałatka śledziowa po meksykańsku

    Sałatka śledziowa po meksykańsku

    Sałatka śledziowa po meksykańsku

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply