Dodane przez: jakugotujesz DNIA: lis - 29 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • Pół szklanki ryżu
  • 250g filetu z kurczaka
  • 150g kukurydze konserwowej
  • 170g ananasa z puszki
  • 1 duże jabłko
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • niepełna szklanka wody
  • 3 łyżeczki curry
  • pół łyżeczki soli + sól do ryżu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Sałatka ryżowa z nutą curry

    Sałatka ryżowa z nutą curry

    Filet z kurczaka umyć, a następnie osuszony pokroić w mniejsze części. Umieścić mięso w miseczce, dodać do niego jedną łyżkę oliwy oraz dwie łyżeczki curry i pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać i odstawić na dwie godziny do lodówki.

    Po upływie tego czasu rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i na niej usmażyć kurczaka. Mięso zdjąć z patelni pozostawiając na niej tłuszcz. Na ten jeszcze gorący tłuszcz wsypać ryż. Ryż prażyć około dwie minuty. Zalać go wodą, wsypać łyżeczkę curry, delikatnie posolić. Przykryć pokrywką i przez 12 minut gotować na niedużym ogniu. Od czasu do czasu przemieszać. Po upływie 12 minut ryż powinien wchłonąć całą wodę.

    Jabłko obrać, przekroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Wymieszać z sokiem z cytryny. Kurczaka oraz ananasa pokroić. Wymieszać dokładnie przestygnięty ryż z kurczakiem, ananasem, jabłkiem, odsączoną kukurydzą oraz majonezem. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

    Sałatka ryżowa z nutą curry

    Sałatka ryżowa z nutą curry

    Sałatka ryżowa z nutą curry

    Sałatka ryżowa z nutą curry

     

    Sałatka ryżowa z nutą curry

    Sałatka ryżowa z nutą curry

     

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply