Dodane przez: jakugotujesz DNIA: lut - 8 - 2016 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki spirytusu
  • szczypta soli

    Dodatkowo:
  • białko z jednego jajka
  • olej rzepakowy do smażenia
  • marmolada
  • cukier puder

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    róże karnawałowe

    róże karnawałowe

    Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą. Ciasto wyrabiać do czasu aż zaczną się na nim tworzyć pęcherzyki powietrza (około pół godziny).

    Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać koła o zróżnicowanej wielkości. Każda róża będzie składała się z trzech kół. W naszym przypadku średnice kół to 6, 4 i 2 cm. Na kołach wykonać nacięcia – przynajmniej po 4 nacięcia na każdym.

    Środek największego koła posmarować zmąconym białkiem. Nałożyć koło średniej wielkości. Jego środek również należy posmarować białkiem i przykryć najmniejszym kołem. Środek docisnąć palcem.

    Smażyć z obu stron do uzyskania złotego koloru. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik w celu pozbycia się nadmiaru oleju. Następnie każdą róże obsypać cukrem pudrem, a w jej środku umieścić nie więcej niż łyżeczkę marmolady.

    róże karnawałowe

    róże karnawałowe

    róże karnawałowe

    róże karnawałowe

    róże karnawałowe

    róże karnawałowe

    róże karnawałowe

    róże karnawałowe

    róże karnawałowe

    róże karnawałowe

    Zobacz też przepis na faworki:

    Faworki

    Faworki

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply