Dodane przez: jakugotujesz DNIA: lip - 22 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:


  • 2/3 szklanki ziaren kukurydzy do popcornu
  • 100g masła
  • 100g pokrojonych drobno orzeszków ziemnych
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • pół łyżeczki sody
  • olej
  • sól
  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Popcorn karmelowy

    Popcorn karmelowy

    Do głębokiego garnka wlać olej (warstwa powinna mieć około 2mm). Podgrzać do wysokiej temperatury. Wsypać ziarna kukurydzy, zakryć garnek pokrywką i wstrząsnąć, by ziarna wymieszały się z olejem. Zmniejszyć temperaturę podgrzewania.  Zdjąć z ognia w momencie ucichnięcia „strzelania”.

    Popcorn przesypać do dużej miski wyłożonej papierem do pieczenia. Używam papieru, by uniknąć później polepienia miski karmelem. Popcorn delikatnie posolić. Teraz można przystąpić do robienia karmelowej polewy. W tym celu w rondelku roztopić masło.

    Popcorn karmelowy z orzeszkami

    Dodać cukier oraz miód. Mieszać na małym ogniu, aż cząsteczki cukru nie zanikną, a całość nie nabierze złotawego odcienia. Wtedy dodać sodę oraz orzeszki i wymieszać. Gorącym karmelem zalać popcorn. Całość starannie wymieszać. Broń Boże nie ręką!  ;-)

    Podawać, gdy karmel już nie będzie gorący.

    Popcorn karmelowy z orzeszkami

    Popcorn karmelowy z orzeszkami

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply