Dodane przez: jakugotujesz DNIA: sty - 29 - 2014 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

CIASTO:
  • 1,5 kg mąki pszennej
  • 360 g masła
  • 600 g miodu
  • 600 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 30 g sody oczyszczonej
  • 6 łyżek przyprawy korzennej do piernika (Polecamy przyprawę firmy Kotanyi, gdyż w jej składzie nie ma mąki pszennej, a w większości innych przypraw są tego typu zbyteczne dodatki. Zapewne przyprawy takiej z niepotrzebnymi dodatkami trzeba dać więcej niż 6 łyżek. Można równie dobrze samemu skomponować przyprawę korzenną mieszając ze sobą cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, kolendrę oraz ziele angielskie).

    DO DEKORACJI:
  • Polewy czekoladowe, lukry, bakalie, posypki

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Praca zbiorowa naszej rodziny;-) Kategorie:
    Pierniczki

    Pierniczki

    Zawsze na święta robimy mnóstwo pierników. Dlatego miejcie na uwadze, że podane powyżej proporcje składników są co najmniej jak dla pułku wojska. Dlatego, jeżeli chcecie je zrobić tylko dla siebie – zastosujcie odpowiednią proporcję (dzieląc na 3). My robimy mnóstwo pierniczków, ponieważ odbarowujemy nimi rodzinę i znajomych. A i tak w domu pozostaje nam ich jeszcze sporo.

    Nasze pierniczki szybko robią się miękkie. Wystarczy je przyozdobić i zamknąć na dobę w puszcze. Bo nasze pierniczki zawsze „leżakują” w puszkach.

    Tak więc do dzieła!

    Masło, miód, cukier puder oraz przyprawę do piernika włożyć do garnka. Podgrzać, a następnie dokładnie ze sobą wymieszać. Trzeba uważać, aby zawartość garnka się nie zagotowała. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji schłodzić.

    Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Na stolnicy usypać kopiec, a na środku zrobić „krater” :-) Następnie umieścić w nim schłodzoną zawartość garnka oraz jajka. Zagnieść ciasto.

    Z ciasta uformować kulę, którą następnie należy szczelnie owinąć folią spożywczą. Ciasto odstawić na około 2 dni do lodówki. Ja zawsze pozwalam temu ciastu „dojrzeć” dwa dni. Nigdy nie próbowałam od razu, ze świeżego ciasta, piec pierników. Słyszałam jednak, że niektórzy pieką od razu po zagnieceniu i również chwalą swoje pierniczki. Polecam jednak naszą metodę, bo mam pewność, że jest sprawdzona.

    Ciasto rozwałkowywać na stolnicy podsypanej mąką na placki o grubości około 4-5mm. Pierniczki wycinać foremkami. Piec w zależności od grubości 7-10 minut w temperaturze 180°C.

    Po ostygnięciu można przejść do dekorowania pierników przeróżnymi polewami, lukrami, posypkami, bakaliami.

    Zdarza się, że pierniki przygotowane według tego przepisu i przechowywane w szczelnych pudełkach wcinamy jeszcze miesiąc po świętach, jak już wszystkie inne świąteczne specjały zostały dawno zjedzone. Wtedy smakują najlepiej!

    Pierniczki

    Pierniczki

    Pierniczki

    Pierniczki

    Pierniczki

    Pierniczki

    Pierniczki

    Pierniczki

    Pierniczki

    Pierniczki

    Pierniczki

    Pierniczki 

    Pierniczki

    Pierniczki

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply