Dodane przez: jakugotujesz DNIA: paź - 1 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 kostka rosołowa
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Ryż paprykowy

    Ryż paprykowy

    Cebulę oraz paprykę należy pokroić w drobną kosteczkę. Przesmażyć warzywa na oliwie z oliwek. Najlepiej zrobić to na patelni, którą jesteśmy w stanie przykryć i pomieści ryż także.

    Do przesmażonej cebuli oraz papryki należy wsypać ryż i smażyć jeszcze około 3 minuty. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i tak przygotowanym bulionem zalać ryż z warzywami. Patelnię przykryć.

    Dusić około 14 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu przemieszać. Po tym czasie dodać pastę paprykową oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu ryż można już podawać.

    Ten ryż podaliśmy m.in. do smażonej kani

    Ryż paprykowy

    Ryż paprykowy

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    2 Responses so far.

    1. naleśniki pisze:

      Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    Leave a Reply