Dodane przez: jakugotujesz DNIA: paź - 29 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 400 g papryki chili pozbawionej gniazd nasiennych (używaliśmy różnych ostrych papryczek: bhut jolokia, golden cayenne, cayenne, birds eye )
  • 1 szklanka cukru
  • 1 litr wody
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 5 łyżeczek soli
  • sok z jednej cytryny
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego (8%)
  • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w szklance wody

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Ostry sos chili

    Ostry sos chili

    Mamy coś dla miłośników bardzo piekielnych potraw – ostry sos chili. Zrobiliśmy go z różnych odmian ostrych papryczek (bhut jolokia, golden cayenne, cayenne, birds eye), które w tym roku hodowaliśmy na działce. Przy okazji zachęcamy wszystkich do własnej hodowli takich papryczek. Można to robić również w domu. W zeszłym roku wyrosły nam piekielnie ostre papryczki, trzymane w doniczce na parapecie. Nie wymagały wiele pracy wokół siebie, tak więc polecamy.

    Ostry sos chili

    Ostry sos chili

    Ostre papryczki mają wiele właściwości leczniczych. Działają przeciwzapalnie, są naturalnym środkiem przeciwbólowym, wspomagają układ krążenie, korzystnie wpływają na układ pokarmowy oraz zapobiegają i przynoszą ulgę podczas przeziębienia.

    Na początku usunęliśmy z papryki nasiona. Zdecydowaną większość odłożyliśmy, będziemy je sadzić w przyszłym roku. Troszkę pestek wylądowało również w naszym sosie. Papryką zajmowaliśmy się w rękawiczkach. Bez nich będą Was potem piekły mocno ręce – tak więc polecamy maksimum ostrożności :-)

    W naszym przepisie użyliśmy 400 g papryczek. Ważyły tyle po usunięciu gniazd nasiennych. Jeżeli więc będziecie robić sos wg naszej receptury pamiętajcie. by mieć przynajmniej 0,5 kg papryczek. Ok. 1/5 jej wagi odpadnie.

    Ostry sos chili

    Ostry sos chili

    Po usunięciu nasion zmieliliśmy paprykę w maszynce do mięsa.

    Do gotującej się w garnku wody dodaliśmy cukier oraz sól. Gdy cukier się rozpuścił do garnka dodaliśmy zmieloną paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotowaliśmy 5 minut. Następnie dodaliśmy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ocet. Gotowaliśmy następne 5 minut.

    Ostry sos chili

    Ostry sos chili

    Po tym czasie do naszego sosu dodaliśmy mąkę ziemniaczaną, rozpuszczoną w szklance wody. Dzięki temu nasz sos się ładnie zagęścił.

    Gorący sos przelaliśmy do słoiczków i szczelnie zakręcone odstawiliśmy do ostygnięcia do góry dnem. Nie trzeba ich pasteryzować.

    Sos można przechowywać całą zimę w chłodnym miejscu. Nasze słoiczki jednak dość szybko znikały z piwnicy. Sos wyszedł tak pyszny, że trudno się temu dziwić :-)

    Ostry sos chili

    Ostry sos chili

    Z tej ilości składników powstało 12 słoiczków pysznego, ostrego sosu.

    PS. Mateusz, dzięki za nasiona ;-)

    Inne przepisy z chili: Marynowane Jalapeno | Konfitura gruszkowa z chili |  Sos lemon drop (aji limo)

    Ostry sos chili

    Ostry sos chili

    Ostry sos chili
    Ostry sos chili

    Ostry sos chili

     

     Polecamy też przepis na sos chili z papryczek golden cayenne:

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    7 Responses so far.

    1. Łukasz pisze:

      Drugi rok robie sos z trynidadów tym sposobem i jest mega.

    2. whatever pisze:

      Dodajcie na swojej stronie opcje „drukuj” :)

    3. Pablo pisze:

      Smak perfekt, ale wyszedł trochę za rzadki, bo dałem przecier pomidorowy zamiast koncentratu.
      Jaką konsystencję miał wasz?
      P.S. Dajcie opcję drukowania.

      • jakugotujesz pisze:

        Można było dłużej odparowywać. Nasz sos – w zależności od sezonu ma lekko różną konsystencję. Trudno ją jednoznacznie określić – nie jest on ani rzadki ani gęsty. Wypośrodkowany :)

        Pozdrawiamy

    4. zado pisze:

      Ile moze postac w piwnicy nim się zepsuje?

    Leave a Reply