CIASTO:
DODATKI

Muffiny kojarzą nam się z pysznym, słodkim deserem. Tak przywykliśmy do babeczek podawanych z rodzynkami, czekoladą, bakaliami czy owocami, że zapominamy, iż można je podawać również w wytrawnej formie – z warzywami i mięsem. Postanowiliśmy więc podejść do muffin w nieszablonowy sposób i przygotować je na słono. I pieprznie! Muffiny proponowane przez nas mają intensywnie pieprzowy smak. Warto jednak podkreślić, że mocny aromat świeżo mielonego pieprzu wcale nie oznacza, że są ostre.
Tak więc do dzieła. Pieczarki pokroić w plastry. Przesmażyć na oliwie z oliwek. Z pieczarek powinna przynajmniej odparować woda. Doprawić granulowanym czosnkiem, pieprzem i solą.
Żółty ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Robimy ciasto. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, a po minutce ubijania dodać połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wlać cały olej. Po chwili ubijania dodać resztę mąki z dodatkami (przyprawy) oraz mleko. Ubijać jeszcze minutkę.
Z tej ilości ciasta wyszło nam 20 muffinek. Należy zatem uszykować około 20 foremek wyłożonych papilotkami do babeczek, bądź w inny sposób uszykować sobie foremki. Do każdej z nich włożyć łyżkę ciasta na spód, następnie porcję pieczarek i ok. pół łyżki ciasta. Wierzch posypać żółtym serem.
Muffinki piec w temperaturze 180°C około 25 minut.