Dodane przez: jakugotujesz DNIA: kwi - 7 - 2014 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 400g mąki
  • 200g masła
  • 70g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany

    Masa serowa:
  • 500g serka ricotta
  • 140g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 16g cukru wanilinowego
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka soku cytrynowego

    Ponadto:
  • 300g brzoskwiń z puszki

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Mini serniczki z serka ricotta

    Mini serniczki z serka ricotta

    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać chłodne masło i posiekać je dokładnie nożem. Dodać jajko oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe owinąć folią i na godzinę odstawić do lodówki.

    Posiadam jedynie metalowe foremki (w rozmiarze większym niż foremki na muffiny). Musiałam więc je przygotować do pieczenia serniczków. Posmarowałam je tłuszczem, a następnie obsypałam bułką tartą. Gdybym tego nie zrobiła serniczki bardzo ciężko byłoby później wydobyć z foremek.

    Schłodzone ciasto należy rozwałkować na placuszki o grubości około 3mm i wyłożyć nimi foremki. Mi starczyło ciasta na wyłożenie 11 foremek, które w górnej części mają średnicę 10 cm i są wysokości 3,5cm.

    Ciasto należy wstępnie podpiec. Piec 15 minut w temperaturze 180°C. Następnie odstawić do przestygnięcia.

    Pora na masę serową. Serek risotta, cukier puder, cukier wanilinowy, jajka, skórkę i sok z cytryny połączyć ze sobą za pomocą miksera.

    Wcześniej podpieczone ciasto wypełniamy masą serową. Górę dekorujemy pokrojonymi brzoskwiami. Serniczki piec w temperaturze 180°C. Czas pieczenia jest uzależniony od wielkości foremek. Ja swoje serniczki piekłam 40 minut. Należy je wyjąć z piekarnika, gdy serek u góry zacznie delikatnie się złocić i pękać.

    Mini serniczki z serka ricotta

    Mini serniczki z serka ricotta

    Mini serniczki z serka ricotta

    Mini serniczki z serka ricotta 

    Mini serniczki z serka ricotta

    Mini serniczki z serka ricotta

    Mini serniczki z serka ricotta

    Mini serniczki z serka ricotta

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    2 Responses so far.

    1. gin pisze:

      Niezwykle urocze maleństwa :)

    Leave a Reply