Dodane przez: jakugotujesz DNIA: paź - 15 - 2015 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 600 g zielonych papryczek Jalapeno

    ZALEWA:
  • 750 ml wody
  • 100 ml octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli morskiej gruboziarnistej
  • 2 łyżki cukru
  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia&Marek Kategorie:
    Marynowane Jalapeno

    Marynowane Jalapeno

    Jedną z wielu odmian papryczek chili, które w tym roku uprawialiśmy na działce były Jalapeno. Część zebraliśmy jeszcze zanim zdążyły dojrzeć. Takie wybraliśmy do marynowania. Zielone papryczki są nieco mniej ostre niż dojrzałe okazy, a ponadto są twardsze, dzięki czemu lepiej znoszą proces pasteryzacji. Oczywiście do marynowania nadają się także dojrzałe Jalapeno oraz inne gatunki chili.

    Paprykę Jalapeno kroimy w plastry o grubości ok. 5 milimetrów. Dla uzyskania lepszej ostrości pozostawiamy pestki. Ciasno układamy je w słoiku. Następnie przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy wodę z solą i cukrem. Gdy wrze – dolewamy octu.

    Lekko ciepłą zalewą wypełniamy słoiki. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy 5 minut. Tak przygotowane przetwory nadają się do długiego przechowywania w chłodnym miejscu. Nasza piwniczka jest szczęśliwa:)

    Marynowane Jalapeno

    Marynowane Jalapeno

    Marynowane Jalapeno

    Marynowane Jalapeno

    Marynowane Jalapeno

    Marynowane Jalapeno

    Marynowane Jalapeno

    Marynowane Jalapeno

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply