Dodane przez: jakugotujesz DNIA: mar - 6 - 2014 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 25g świeżych drożdży

    Farsz:
  • 500g mielonej chudej wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 zielonej papryki
  • 2 pomidory
  • 1 duża cebula (lub 2 średnie)
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki słodkiej sproszkowanej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżeczki soli
  • dwie garści posiekanej natki pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
  • sok z cytryny
  • posiekana kapusta pekińska

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia&Marek Kategorie:
    Lahmacun

    Lahmacun

    To nie jest przepis na nieudaną pizzę bez sera. Nie jest to też uboga wersja kebaba. Lahmaczun, bo o nim mowa, to pyszne tradycyjne tureckie danie, niezasługujące na to, by mylić je z czymkolwiek innym (chociaż potocznie i tak nazywana jest turecką pizzą).

    Z podanej ilości składników powinno wyjść 7 lahmacunów.

    Drożdże oraz cukier rozpuścić w letnim mleku. Rozczyn odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu połączyć go z pozostałymi składnikami ciasta (mąką, olejem oraz solą). Zagnieść ciasto. Okryte ściereczką odstawić na około 2 godziny do wyrośnięcia.

    W lahmacunie najistotniejsze jest mięso. Farsz powinien być dobrze doprawiony, tak by był wyrazisty.

    Paprykę, pomidory oraz cebulę pokroić drobno. Pokrojone warzywa połączyć z mięsem mielonym. Dodać słodką paprykę, kmin rzymski, płatki chili, sól, natkę pietruszki oraz oliwę. Farsz wymieszać dokładnie.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 7 części. Z każdej uformować kuleczkę, którą następnie należy cienko rozwałkować wałkiem na podsypanej mąką stolnicy. Placek przenieść na papier do pieczenia albo przygotowaną do pieczenia blachę. My od niedawna używamy maty do pieczenia z Ikei.

    Placek wysmarować farszem (farsz podzielić również na siedem części). Placki piec osobno. Każdy przez 5 minut, w piekarniku nagrzanym do 220° C oraz z włączoną funkcją termoobiegu. Po upieczeniu placki odkładać jeden na drugim, by wolniej stygły.

    Proponujemy podawać lahmacuna z dodatkiem siekanej kapusty pekińskiej. Placek polecamy skropić sokiem z cytryny. My zwijamy lahmacuna w rulon i kroimy na pół.

    Lahmacun

    Lahmacun

    Lahmacun

    Lahmacun

    Lahmacun

    Lahmacun

    Lahmacun

    Lahmacun

    Lahmacun

    Lahmacun

    Lahmacun

    Lahmacun

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    13 Responses so far.

    1. Janek pisze:

      Witam!
      Czy mięso należy wcześniej usmażyć czy surowe miesza sie z dodatkami i do piekarnika ?

      Z góry dzięki

    2. Pawel pisze:

      Lahmacuna się nie zawija :) Proszę tego nigdy nie robić. Tylko w Polsce jest jakaś mania na zawijanie wszystkiego co tureckie i płaskie.

    3. Urszula pisze:

      nie znam takiej potrawy, widzę, że dużo tracę…

    Leave a Reply