Dodane przez: jakugotujesz DNIA: lip - 18 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 50g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany

    Masa czekoladowa:
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

    Dodatkowo:
  • Puszka masy krówkowej czekoladowej

  • Poziom: Średniotrudne Szef kuchni: Gosia Kategorie:

    babeczki1

    Smaczne kruche babeczki wypełnione masą krówkową i zalane czekoladą są znakomite na każdą okazję. Niebo w gębie! Jak je robimy? Do przesianej mąki dodajemy cukier. Na mące układamy masło, siekamy je. Dodajemy śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i schładzamy w lodówce przez godzinę.

    Jeśli dysponujemy silikonowymi foremkami na babeczki, to smarowanie form masłem można sobie darować. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość około 3 mm, podsypując je delikatnie mąką. Szklanką wycinamy kółka i układamy w foremkach. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200° C. Jeśli babeczki po krótszym czasie osiągną złoty kolor, to wyciągamy je wcześniej.

    Na małym ogniu podgrzewamy śmietanę z czekoladą do uzyskania jednolitej masy. Nie gotować!

    Do każdej babeczki wkładamy łyżkę masy krówkowej, a następnie zalewamy jeszcze lekko ciepłą masą czekoladową. Wkładamy do lodówki.

    Kruche babeczki z masą krówkową i czekoladą

    Kruche babeczki z masą krówkową i czekoladą

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply