Dodane przez: jakugotujesz DNIA: paź - 22 - 2015 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 2 kg gruszek
  • 100 g cukru
  • 20 g papryczek chili (birds eye, hungarian hot wax)
  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Marek Kategorie:
    Konfitura gruszkowa z chili

    Konfitura gruszkowa z chili

    Do przygotowania tej konfitury sprowokował nas Lidl oraz tegoroczne bardzo obfite zbiory papryczki chili. Lidl głównie dlatego, że miał gruszki w bardzo promocyjnej cenie. Takie konfitury z pewnością osłodzą nam mroźne zimowe wieczory. Połączenie słodkości gruszki z ostrością chili dostarcza bardzo przyjemnych doznań. Przekonajcie się sami:)

    Gruszki obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy pokrojoną w drobne paski papryczkę chili.

    My użyliśmy dwóch odmian papryczek, które w tym roku uprawialiśmy na działce: birds eye (100 000 – 225 000 w skali Scoville’a) oraz hungarian hot wax (5 000 – 10 000 w skali Scoville’a). Ilość papryczek zależy oczywiście od indywidualnych upodobań. Staraliśmy się nie dodawać jej za dużo, tak by ostrość nie zdominowała smaku naszej konfitury.

    Gotujemy, regularnie mieszkając, aż całość będzie miała konsystencję papki z kawałkami owoców.

    Odstawiamy do ostygnięcia. Później ponownie zagotowujemy i dodajemy cukier (w zależności od tego, jak słodkie mamy gruszki). Dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików. Odstawiamy nakrętką do dołu. Nie trzeba ich pasteryzować.

    Z podanej ilości wyszły nam cztery słoiczki po dżemie.

    Inne przepisy z chili: Marynowane Jalapeno | Ostry sos chili |  Sos lemon drop (aji limo)

    Konfitura gruszkowa z chili

    Konfitura gruszkowa z chili

    Konfitura gruszkowa z chili

    Konfitura gruszkowa z chili

    Konfitura gruszkowa z chili

    Konfitura gruszkowa z chili

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply