
Greckie kofty pojawiły się na naszym talerzu całkiem niedawno. I na pewno będą na nim częstszym gościem. Czym są kofty? W wersji greckiej to grillowany, bądź pieczony w piekarniku szaszłyk z wieprzowego mięsa mielonego. Podaje się go zazwyczaj z dipami. My podajemy go w towarzystwie sosu tzatziki, który nadaje trochę orzeźwienia i świeżości, oraz pity z oliwkami. Bardzo smaczne lekkie danie.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Limonkę dokładnie szorujemy. Trzemy na tarce skórkę z połowy limonki, a następnie wyciskamy sok, również jedynie z jej połowy. Pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok i skórkę z limonki dodajemy do mięsa mielonego. Mięso doprawiamy płatkami papryczki chili, kminem rzymskim, cynamonem, sosem sojowym i solą. Ilość soli zależy od indywidualnych preferencji. Nam, w podanej ilości, wystarczają dwie solidne szczypty. Mięso dokładnie mieszamy dłonią.
Patyczki do szaszłyków należy namoczyć w wodzie. Robimy to po to, aby patyczki nie spaliły nam się w piekarniku (bądź na grillu).
Z mięsnej masy należy uformować około 10 wałeczków. Każdy wałeczek trzeba nabić na namoczony patyczek.
My mamy trzy sposoby na obróbkę cieplną tych pysznych szaszłyczków. Zależnie od pogody i miejsca, w którym je przygotowujemy.Kofty grillujemy na węglu drzewnym, grillujemy na grillu elektrycznym ale również zdarza się upiec kofty w piekarniku.
Każda z metod wymaga w połowie pieczenia obrócenia koft na drugą stronę.
Ciężko ustalić jak długo należy grillować kofty, bo to zależy od temperatury, a tej nigdy nie ustalaliśmy.
Jeśli chodzi o piekarnik, to około 20 minut w temperaturze 200°C na papierze do pieczenia wystarczy.