Dodane przez: jakugotujesz DNIA: gru - 24 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 500g płatów karpia
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 25g rodzynek
  • 50ml śmietanki 30%
  • około 50g migdałów w płatkach
  • 60g masła
  • łyżka cukru
  • jajko
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • starta skórka z połowy cytryny
  • sól oraz pieprz
  • mąka pszenna (do panierowania ryby)

  • Poziom: Średniotrudne Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Karp w migdałach

    Karp w migdałach

    Swego czasu przygotowaliśmy karpia według przepisu z Kuchni Lidla.  Bardzo nam smakował, dlatego przy okazji świąt przedstawiamy lekko zmodyfikowany przez nas przepis.

    Płaty karpia pozbawić ości z części brzusznej oraz płetw. Nie wyrzucać, gdyż będą później potrzebne. Mniejsze kawałki ryby wygodniej będzie się smażyło, dlatego pokroić płaty na części. Wcześniej odłożone resztki ryby pociąć na małe fragmenty. Zalać zimną wodą tak aby woda jedynie przykryła wszystkie fragmenty. Zagotować i gotować około 20 minut.

    Jedynie od strony mięsa doprawić płaty karpia solą, pieprzem oraz startą drobno skórką cytrynową. Odrobinę skórki pozostawiamy do sosu. Rozbite jajko roztrzepać.  Na osobnych talerzykach uszykować mąkę oraz migdały do panierowania. Ryby nie panierujemy od strony skóry! Każdy płat najpierw obtaczamy w mące. Następnie zanurzamy w jajku i obtaczamy w migdałach.

    Płaty smażymy na oliwie z oliwek. Najpierw smażymy skórę, a następnie stronę z migdałami. Trzeba uważać aby migdały się nie przypaliły, a jedynie nabrały złotej barwy. Usmażone ryby przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelni nie myjemy.

    Wracały do bulionu rybnego. Należy go przecedzić, bo dalej będziemy wykorzystywać już sam płyn. Bulion ponownie zagotowujemy i gotujemy około 20 minut. Należy go zredukować do około połowy jego pierwotnej ilości.

    Na patelnię po rybie wsypujemy cukier oraz rodzynki. Gdy cukier zacznie się karmelizować wlewamy czerwone wino. Mieszamy intensywnie i gotujemy około 5 minut. Dodajemy skórkę cytrynową oraz zredukowany bulion rybny. Gotujemy na wolnym ogniu. Po tym jak przynajmniej 1/3 sosu odparuje dodajemy zimne masło oraz śmietankę. Sos można doprawić jeśli to jeszcze konieczne sokiem z cytryny. Jeśli jest za rzadki można dodać jeszcze trochę masła.

    Ponieważ karp zdążył już ostygnąć należy wstawić go na parę minut do nagrzanego piekarnika. Gorącego podawać z ciepłym sosem.

    Karp w migdałach

    Karp w migdałach

    Karp w migdałach

    Karp w migdałach

     

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply