Dodane przez: jakugotujesz DNIA: lis - 26 - 2015 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 800 g kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • 1 duża marchewka
  • 2 łyżki masła
  • 1 jabłko
  • 200 ml wody (do częściowego odparowania)
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka roztartego w ręce majeranku

    ZASMAŻKA:
  • 3 łyżki masła
  • 1 czubata łyżka mąki

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:

    Kapusta kiszona zasmażana

    Cebulę pokroiłam w kostkę. Marchewkę i jabłko starłam na tarce. Jabłko najlepiej zetrzeć zaraz przed dodaniem na patelnię, żeby nie ściemniało.

    Kapustę odsączyłam z soku. Poszatkowałam ją na mniejsze części.

    Na maśle podsmażyłam cebulę, dodałam kapustę i chwilkę jeszcze przesmażałam. Dodałam marchewkę i starte jabłko.

    Następnie dolałam wody, do częściowego odparowania i przyprawy – pieprz, sól i majeranek. Wody całkowicie nie odparowujemy. Kapusta potrzebuje jej trochę, żeby mogła zmięknąć (smażyłam ją ok. 15 minut).

    Na osobnej patelni przygotowałam zasmażkę. Na roztopione masło dałam łyżkę mąki i przesmażam aż mąka się zezłociła.

    Na końcu zasmażkę dodałam do kapusty i wymieszałam.

    Kapusta kiszona zasmażana

     

    Kapusta kiszona zasmażana

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply