Dodane przez: jakugotujesz DNIA: paź - 11 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 600 g mąki pszennej
  • 7 g drożdży
  • 280 ml mleka lub wody
  • 60 ml oliwy z oliwek (ewentualnie oleju)
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru

    DODATKI DO CIASTA:
    Ciasto pikantne:
  • łyżka curry
  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

    Ciasto ziołowe:
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki ziół prowansalskich lub innych ulubionych

    DODATKI do posypania paluszków:
  • kminek, siemień lniany, łuskany słonecznik, sezam, mak

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia & Marek Kategorie:
    Grissini, domowe paluszki

    Grissini, domowe paluszki

    Grissini, czyli dłuuugie domowe paluszki. Znakomicie nadają się do piwa, bądź innego trunku. Jako przekąska znakomicie sprawdzą się na imprezie, podczas oglądania filmu, czy meczu. Zatem do dzieła!

    Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie wyrabiamy ciasto. Mąkę łączymy z solą, oliwą (olejem) i wyrośniętymi drożdżami. Jeżeli chcecie ostre grissini do ciasta dodajcie mieloną paprykę (ostrą i słodką) oraz curry, które doda paluszkom piękny złotawy kolor. Jeśli chcecie ciasto ziołowe – dodajcie 2 łyżki ziół prowansalskich, bądź bazylię, oregano lub inne Wasze ulubione zioła. Gdy ciasto będzie już wyrobione, odkładamy je do wyrośnięcia na godzinę. Przykrywamy szmatką.

    Grissini, domowe paluszki

    Grissini, domowe paluszki

    Gdy nasze ciasto już wyrośnie, dzielimy je na mniejsze kawałki, rozwałkujemy na prostokąt o grubości ok. 0,5 centymetra i długości ok. 50 cm. Zwilżamy wodą i posypujemy dodatkami, jakie chcemy aby były na paluszkach: mak, siemień, sezam, kminek, słonecznik. Można potem jeszcze delikatnie przejechać ciasto wałkiem, żeby nasze dodatki „wkleiły” się w ciasto.

    Grissini, domowe paluszki

    Grissini, domowe paluszki

    Z prostokąta wykrajmy długie, ok. centymetrowe paski. Końcówki zwijamy w ślimaczki, a całość skręcamy w spiralę.

    Paluszki układamy na papierze do pieczenia i na kratce wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 200 stopni C. Pieczemy ok. 10 – 12 minut, pilnując by nic się nie przypaliło.

    Grissini, domowe paluszki

    Grissini, domowe paluszki

    Do stworzenia grissini swego czasu zainspirowała nas Kuchnia Szeroko Otwarta. Dzięki!

    Grissini, domowe paluszki

    Grissini, domowe paluszki

    Grissini, domowe paluszki

    Grissini, domowe paluszki

     

    Grissini, domowe paluszki

    Grissini, domowe paluszki

    Koniecznie sprawdźcie również przepis na KARMELOWY POPCORN:

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply