Dodane przez: jakugotujesz DNIA: lut - 27 - 2014 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki octu

    DODATKOWO:
  • smalec albo olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Mama Zuzia Kategorie:
    Faworki

    Faworki

    Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zaczną się w nim tworzyć pęcherzyki powietrza (ok. 30 minut).

    Ciasto cienko rozwałkować i pokroić radełkiem na kawałki szerokości 2-3 centymetrów i długości 10-15 cm. Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni ok. 5 cm i przewinąć.

    Smażyć na rozgrzanym głębokim oleju albo smalcu (mama Zuzia robi zawsze na smalcu).

    Faworki

    Faworki

    Faworki

    Faworki

    Faworki

    Faworki

    Zobacz przepis na róże karnawałowe…

     

     

     

     

     

     

     

     

    oraz pączki z serka homogenizowanego

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply