Ciasto:
Dodatki:

Proponowane przez nas drożdżówki znakomicie nadają się jako pieczywo do grilla, bądź też jako przegryzka podczas wiosennego pikniku. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego tak często stosujemy go w naszej kuchni. Olej rzepakowy w połączeniu z oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparami tworzy wyrazistą i aromatyczną kompozycję smakową. Aż trudno nie zjeść wszystkich na raz:)
Jak je przygotować? Połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta. Mleko powinno być ciepłe ale nie gorące. Po wyrobieniu ciasto powinno być elastyczne ale nie powinno się przyklejać do dłoni. Jeśli będzie za rzadkie należy dosypać mąki, a jeśli za twarde, to dolać ciepłego mleka. Ciasto przykryć czystą szmatką i odstawić na przynajmniej półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto już wyrośnie należy podzielić je na osiem części. Uformować placuszki o średnicy około 18cm. Brzegi placuszków zawinąć do środka tworząc wyraźny rancik.
Pora na pastę oliwkową. Oliwki, kapary i suszone pomidory rozdrobnić. Ja użyłam w tym celu malaksera. Rozdrobnione warzywa połączyć dokładnie z olejem rzepakowym.
Wewnętrzną część każdej z drożdżówek wysmarować pastą. Na jedną drożdżówkę przypada mniej więcej czubata łyżeczka. Na środku każdej drożdżówki umieścić mały kopczyk startego żółtego sera.
Drożdżówki piec około 6 minut w temperaturze nie niższej niż 220°C z włączoną funkcją termoobiegu.
Polecamy akcję: