Dodane przez: jakugotujesz DNIA: lis - 13 - 2016 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry do marynaty + 1 łyżeczka pod koniec gotowania
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g wędzonej papryki chili (w oliwie)
  • 300 ml bulionu
  • 500 g pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy limonki

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:

    Mięso pokroić w paseczki. Dodać do niego jogurt naturalny i trzy łyżki czerwonej pasty curry. Wymieszać dokładnie i odstawić na przynajmniej pół godziny.

    Cebulę pokroić, czosnek rozdrobnić. Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Przesmażyć na nim cebulę i czosnek. Wędzone chili pokroić i wrzucić na patelnię. Następnie dodać marynowane mięso wraz z całą marynatą. Przesmażać dopóki nie odparuje. Lekko zezłocić zawartość patelni. Wlać bulion. Przykryć i dusić 15-20 minut.

    Następnie dodać pastę pomidorową, sos sojowy, sok z limonki, garam masalę i jeszcze łyżeczkę czerwonej pasty curry. Całość dokładnie wymieszać i ciągle mieszając gotować około 5 minut.

    Danie podawać z ulubionym ryżem bądź kaszą (na zdjęciu podane z kaszą jęczmienną na żółto).

    Czerwone curry z kurczaka

    Czerwone curry z kurczaka

    Czerwone curry z kurczaka

    Czerwone curry z kurczaka

    Czerwone curry z kurczaka

    Czerwone curry z kurczaka

    Czerwone curry z kurczaka

    Czerwone curry z kurczaka

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    2 Responses so far.

    1. przepyszne curry z kurczaka! <3

    Leave a Reply to mojamalakuchnia