BISZKOPT:
BIAŁE PTASIE MLECZKO:
CIEMNE PTASIE MLECZKO:

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier oraz żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Piec 20 minut w temperaturze 175 stopni Celsjusza.
Gdy biszkopt już przestygnie zabieramy się za przygotowanie ptasiego mleczka w dwóch kolorach. Ja na biszkopt najpierw wykładałam smak kawowy. W tym celu należy ubić schłodzone mleko skondensowane. Pod koniec ubijania dodać cukier puder, kawę oraz wlać gęstniejącą już żelatynę. Ubijać jeszcze przez chwilę, a następnie przełożyć kawową masę na biszkopt. Wstawić do lodówki, aby zastygło.
Jasne ptasie mleczko przygotowujemy w podobny sposób, czyli schłodzone mleko skondensowane ubijamy, pod koniec dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder i wlewamy tężejącą żelatynę. Ubijamy jeszcze przez chwilę i wylewamy na ciemną warstwę. Odkładamy ciasto do lodówki.
Przed podaniem można posypać ciasto kakao.
- Ciasto ptasie mleczko kawowo-waniliowe
- Ciasto ptasie mleczko kawowo-waniliowe
- Ciasto ptasie mleczko kawowo-waniliowe
Biszkopt z mąką ziemniaczaną?
Oczywiście – dzięki niej biszkopt jest bardziej „piaskowy”, sztywny. Polecamy
Smacznie tu u Was. Będziemy odwiedzać, zapraszamy również do NAs.
Jaką wielkość blachy by wyszla tak jak jest na zdjeciu?
ok. 25×30 cm