Dodane przez: jakugotujesz DNIA: gru - 6 - 2013 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • 125g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 2 i pół łyżki przyprawy do pierników
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Ciasteczka piernikowe

    Ciasteczka piernikowe

    Przyszedł do Was święty Mikołaj? U nas był, zostawił ciastka pierniczkowe. Chcecie też takie? Oto tajna receptura Mikołaja.

    Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać mleko, cukier, kakao oraz przyprawy do pierników. Gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszać cały czas. Ostudzić.

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane. Przestudzoną masę, żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia zmiksować. Dodać białka i miksować do czasu uzyskania jednolitej masy.

    Ciastem napełniać formy do ciastek. Ja moje ciasteczka upiekłam w silikonowych foremkach, więc nie musiałam ich dodatkowo natłuszczać. Można wykorzystać także formy do muffinek i papilotki.

    Ciastka piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Czas pieczenia może być nieco dłuży lub krótszy. Jest on uzależniony od wielkości foremek.

    Idealnie by było polać ciasteczka jeszcze polewą czekoladową. Tym razem jej nie był0 – cóż, czasem Mikołaj przynosi też rózgę;p A poważnie – po prostu zabrakło wczoraj na to czasu. Jednak następnym razem na pewno poleję je rozpuszczoną czekoladą mleczną.

    Ciasteczka piernikowe

    Ciasteczka piernikowe

    Ciasteczka piernikowe

    Ciasteczka piernikowe

     

    Ciasteczka piernikowe

    Ciasteczka piernikowe

    Polecamy też inne nasze ciasteczka. Zajrzyj do naszego działu CIASTKA

    Wigilijny Piernik 2013

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply