Dodane przez: jakugotujesz DNIA: sty - 31 - 2016 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

  • około 3 szklanki pulpy marchewkowej
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • Sok z połówki limonki

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Do tej pory robiąc sok z marchewki w sokowirówce powstające „wiórki” wyrzucałam. Tym razem doszłam do wniosku, że może warto te odżywcze „odpadki” jakoś jeszcze wykorzystać. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Padło na ciastka. Ich przygotowanie było bardzo proste. I dodatkowo bardzo szybkie.

    Do miski wsypałam wszystkie składniki, a więc trzy szklanki pulpy marchewkowej, która pozostała po soku, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, szklankę płatków owsianych, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej rzepakowy, cukier trzcinowy oraz sok z połówki limonki. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego znakomicie pasował do tej zdrowej przekąski.

    Całość dokładnie wymieszałam. Formowałam okrągłe ciasteczka o średnicy nie większej niż 5 cm i grubości nie większej niż 1 cm.

    Ciasteczka piekłam w temperaturze 180 stopni, przez ok. 30 minut.

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Ciastka marchewkowe z olejem rzepakowym

    Polecamy akcję:

    olej_rzepakowy

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply