
Do tej pory robiąc sok z marchewki w sokowirówce powstające „wiórki” wyrzucałam. Tym razem doszłam do wniosku, że może warto te odżywcze „odpadki” jakoś jeszcze wykorzystać. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Padło na ciastka. Ich przygotowanie było bardzo proste. I dodatkowo bardzo szybkie.
Do miski wsypałam wszystkie składniki, a więc trzy szklanki pulpy marchewkowej, która pozostała po soku, 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, szklankę płatków owsianych, 2 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, olej rzepakowy, cukier trzcinowy oraz sok z połówki limonki. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego znakomicie pasował do tej zdrowej przekąski.
Całość dokładnie wymieszałam. Formowałam okrągłe ciasteczka o średnicy nie większej niż 5 cm i grubości nie większej niż 1 cm.
Ciasteczka piekłam w temperaturze 180 stopni, przez ok. 30 minut.
Polecamy akcję: