Składniki suche:
Składniki mokre:
Lukier:

Przepis na mało pracochłonne, miękkie i proste w przygotowaniu ciasteczka korzenne.
Masło roztopić i dodać miód. Po ostygnięciu dodać jaja. Wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i przesiać tak, by nie było grudek.
Do suchych składników wlać mokre. Wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłe miejsce. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 4mm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Piec przez 7 minut w temperaturze 170°C z włączonym termoobiegiem.
Z soku cytrynowego i cukru pudru przygotować rzadki lukier. Jeśli obawiamy się, że lukier będzie za kwaśny można sok cytrynowy zastąpić pomarańczowym.
Ostudzone ciasteczka zanurzać w lukrze i odkładać na papier do pieczenia w celu zastygnięcia lukru.