Dodane przez: jakugotujesz DNIA: gru - 6 - 2017 Z kategorii:
SKŁADNIKI:

Składniki suche:
  • 500 g maki pszennej (typ 650)
  • Niepełna szklanka cukru pudru (około 200 ml)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 7 g drożdży instant
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Składniki mokre:
  • 90 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka

    Lukier:
  • Sok z jednej dużej cytryny (lub inny cytrusowy sok)
  • Cukier puder

  • Poziom: Łatwe Szef kuchni: Gosia Kategorie:
    Ciasteczka korzenne

    Ciasteczka korzenne

    Przepis na mało pracochłonne, miękkie i proste w przygotowaniu ciasteczka korzenne.

    Masło roztopić i dodać miód. Po ostygnięciu dodać jaja. Wymieszać. Składniki mokre również wymieszać i przesiać tak, by nie było grudek.

    Do suchych składników wlać mokre. Wyrobić na gładkie jednolite ciasto. Odstawić przykryte ściereczką na około godzinę w ciepłe miejsce. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 4mm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Piec przez 7 minut w temperaturze 170°C z włączonym termoobiegiem.

    Z soku cytrynowego i cukru pudru przygotować rzadki lukier. Jeśli obawiamy się, że lukier będzie za kwaśny można sok cytrynowy zastąpić pomarańczowym.
    Ostudzone ciasteczka zanurzać w lukrze i odkładać na papier do pieczenia w celu zastygnięcia lukru.

    Ciasteczka korzenne

    Ciasteczka korzenne

    Ciasteczka korzenne

    Ciasteczka korzenne

    Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:

    Leave a Reply