Ostry sos chili

Ostry sos chili – jeden z najpopularniejszych przepisów października

Październik był kolejnym bardzo udanym dla nas miesiącem. Dziesiątki tysięcy odsłon i tysiące unikalnych użytkowników – to miłe. Co prawda w październiku nie mieliśmy za bardzo czasu na dodawanie kolejnych przepisów, ale jak widać chętnie zaglądaliście do tych, które są u nas od dawna.

Miejsce 1: Wino z jasnych winogron

Zdecydowanie najpopularniejszy przepis na naszym blogu. Świadczy to tylko o jednym – że Polacy uwielbiają robić swoje własne trunki i cenią je bardziej, niż te sklepowe. W tym roku również nastawiliśmy kolejny balon z winem z jasnych winogron. Tym razem większy, 15 litrowy. Mamy nadzieję, że wyjdzie równie pyszne, jak to, które opisujemy.

Miejsce 2: Sos miodowo-musztardowy

Niezmiennie sos, który zrobiliśmy do hamburgerów cieszy się Waszym zainteresowaniem. I dobrze, warto go przygotować i przetestować. Nie ma porównania ze sklepowymi.

Miejsce 3: Ostry sos chili

Nasz ukochany sos, którego w tym roku zrobiliśmy mnóstwo. Papryczki, które do niego wykorzystujemy sami wyhodowaliśmy w ogródku. A jest tego spora plantacja. Są w śród nich papryczki o różnej skali ostrości. Od cayenne, przez golden cayenne, bird eyes, satan kiss, jalapeno na tabasco kończąc. Ostre papryczki mają wiele właściwości leczniczych. Działają przeciwzapalnie, są naturalnym środkiem przeciwbólowym, wspomagają układ krążenie, korzystnie wpływają na układ pokarmowy oraz zapobiegają i przynoszą ulgę podczas przeziębienia. Warto więc ten sos przetestować!

 Miejsce 4: Wino z ryżu i rodzynek (wermut)

Kolejne potwierdzenie, że uwielbiacie robić swoje trunki. 12 tygodni – tyle w butli „pracowały” drożdże z ryżem, rodzynkami oraz ziołami aby powstał ten przepyszny płyn.

 Miejsce 5: Szynka peklowana i wędzona

Samodzielnie wędzona szynka? Zdecydowanie tak. Nasze szynki wyszły bardzo aromatyczne, soczyste i kruche. Nie były za słone, może troszeczkę zbyt wędzone. Ciągle pracujemy nad idealną miksturą.

Podziel się z innymi. Udostępnij przepis na:
Categories: Blog

Leave a Reply