Ostatnio w jednej z sieci marketów można było natknąć się na kumkwaty. Czym są i jak je jeść?
Kumkwaty swoim wyglądem przypominają miniaturowe pomarańcze i to podobieństwo nie jest przypadkowe. Odniesienie do pomarańczy znajduje się również w nazwie owocu. Z języka chińskiego „kam” znaczy złoto, a „kwat” oznacza pomarańczę.
Od swojego większego „kuzyna” różni go jednak to, że ma jadalną skórkę, która w dodatku jest bardzo słodka. W przeciwieństwie do kwaśnego miąższu.
Kumkwaty pochodzą z Chin. Są jednak uprawiane również w obu Amerykach, a także Europie (głównie południowej).
Wartości odżywcze
Te egzotyczne owoce są bogate w wartości odżywcze. Zawierają przede wszystkim błonnik, sole mineralne, potas oraz witaminy (A, B2 i C). Dzięki temu są dobrym sposobem na walkę z grypą czy przeziębieniem.
W związku z tym, że są bogatym źródłem minerałów korzystanie wpływają na nasze serce i układ krążenia. Zawierają dużo żelaza, magnezu i potasu, co pomaga w utrzymaniu prawidłowego rytmu serca i odpowiedniego ciśnienia krwi.
Jak jeść kumkwat?
Skórka tych owoców jest jadalna, można je więc spożywać w całości. Pamiętajcie jednak aby wcześniej je dokładnie umyć.
Kumkwat można z powodzeniem używać jako dodatku do deserów, sałatek czy koktajli. Nadają się również na dżem, bądź marmoladę. Jeżeli uda nam się kiedyś kupić je w większej ilości, to na pewno to sprawdzimy:)
Kupując kumkwat zwróćcie uwagę na to aby skórka była jednorodna, pomarańczowa, bez żadnych uszkodzeń, plam, przebarwień. Nie kupujcie owoców poobijanych bądź uszkodzonych. Owoce można spokojnie przechowywać w temperaturze pokojowej do ok. 5 dni, a w lodówce do 3 tygodni.