Groch przepłukać. Zalać wodą i odstawić na 12 godzin. Do garnka włożyć kości, ziele angielskie, jałowiec oraz liście laurowe. Zalać wodą i gotować około godzinę. Po tym czasie z wywaru wyjąć kości. Obrać i pokroić znajdujące się na nich mięso. Pokrojoną w kostkę słoninę stopić. Wytopiony tłuszcz zlać. Można go   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na maśle podsmażyć cebulę i czosnek. Do gotującego się bulionu dodać zamrożony szpinak. Gotować około 20 minut. Dodać cebulę, czosnek oraz śmietanę. Doprawić pieprzem oraz solą. Podawać według uznania z gotowanymi osobno ziemniakami, bądź jajkiem i grzankami. My wybraliśmy tę drugą   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie: