Kolejne działkowe zbiory ogórków sprowokowały nas do robienia następnych przetworów. Tym razem nasza sałatka z ogórków, którą docenimy jedząc zimowe obiady, jest na ostro. Dodaliśmy do niej suszone płatki papryczek chili, które w zeszłym roku ozdabiały grządki na naszym ogródku. Powstawanie tej sałatki było procesem podobnym do powstawania klasycznej sałatki   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Wyobraźcie sobie mroźny styczeń. Za oknem sypie śnieg, termometr pokazuje poniżej 0°C, o godz. 16 jest już ciemno, a nam tęskni się za latem.  Zimowe obiadki umila nam sałatka z ogórków. Ale nie taka ze sklepu. Taka nasza! Z działkowych ogórków, dojrzewających w pyskowickim słońcu. W tym roku nawet czosnek   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Przestudzone zmiksować z chrzanem i musztardą. Ogórki pokroić w słupki (bez obierania). Jeżeli w ogórkach jest dużo pestek, można je wyciąć. Do słoika wsadzamy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i koper, a następnie napełniamy słoik ogórkami. Napełniamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzować przez 5   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie: