Polecamy proste i nieskomplikowane danie śląskiej kuchni, które powinno urozmaicić Wasze menu. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzamy. Pokrojoną cebulkę smażymy na smalcu. Dodajemy do niej pokrojoną drobno kapustę kiszoną. Ziemniaki ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy do nich kapustę podsmażoną z cebulką. Wszystko mieszamy oraz doprawiamy pieprzem i   CZYTAJ WIĘCEJ

Ugotowane ziemniaki ubijamy i odstawiamy. Surowe trzemy, odsączamy na drobnym sitku albo przez lniany worek. Płyn, który powstał odstawiamy na chwilę. Sok zlewamy, a skrobię, która pozostała na dole dorzucamy do naszych ziemniaków. Następnie mieszamy gotowane i starte ziemniaki ze sobą. Ugotowane powinny być jeszcze ciepłe. Dodajemy szczyptę soli oraz   CZYTAJ WIĘCEJ

Jeżeli nudzą Was ziemniaki podawane do obiadu w tradycyjny sposób, polecamy zapiekane ziemniaczki z rozmarynem. Są mocno aromatyczne. Poza rozmarynem dobrze wyczuwalny jest także cytrusowy smak limonki. Obrane i osuszone ziemniaki pokroić w talarki. Jeśli są duże, to talarki przekroić jeszcze na pół. Z oliwy, rozmarynu, granulowanego czosnku, soli oraz   CZYTAJ WIĘCEJ

Ostudzone ziemniaki, uprzednio ugotowane w osolonej wodzie,  należy przepuścić przez maszynkę do mięsa, bądź przez praskę do ziemniaków. Dodać jajka oraz mąkę. Ja daję na początku zagniatania ciasta mniej mąki i dosypuję więcej jedynie wtedy, kiedy ciasto jest za rzadkie. Stolnicę posypać mąką, dzięki czemu ciasto nie będzie nam się   CZYTAJ WIĘCEJ