Mięso kroimy na małe nieregularne kawałki. Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek oraz trzy łyżki przyprawy do gyrosa. Odstawiamy w chłodne miejsce na przynajmniej godzinę. Cebulę drobno kroimy. Przygotowujemy patelnię z pokrywką (przyda się za chwilę). Przesmażamy na niej cebulę, dodając jedną łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy ryż i i smażymy jeszcze około 3 minuty. Zalewamy bulionem, który można   CZYTAJ WIĘCEJ

Rozpoczynamy od przygotowania sosu bolońskiego. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Smażymy ją na oliwie z oliwek do momentu aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie mięso mielone. Smażymy, cały czas mieszając. Po kilku minutach dodajemy pomidory oraz przecier pomidorowy. Dolewamy pół szklanki bulionu. Na koniec   CZYTAJ WIĘCEJ

Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek, które wcześniej siekamy. Dodajemy mięso. Smażymy, około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Do usmażonego mięsa dodajemy pomidory z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, suszoną bazylię, oregano, tymianek i rozmaryn. Wszystko mieszamy, smażymy aż zgęstnieje, doprawiamy pieprzem oraz solą i odkładamy. Następnie bierzemy się za   CZYTAJ WIĘCEJ

Cukinie przeciąć wzdłuż na pół. Wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Nie wyrzucać go, ale odłożyć. Cebulę pokroić w krostę i przesmażyć na oliwie. Dodać miąższ cukinii. Odparować wodę. Dodać odsączonego tuńczyka oraz kukurydzę. Tuńczyka, jeśli nie był rozdrobniony, należy rozdrobnić. Dodać koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki oraz przyprawy. Wcześniej uszykowane łódeczki   CZYTAJ WIĘCEJ

Całą tajemnicą tego przepysznego dania jest znakomity sos, który nadaje niezwykłego smaku, aromatu i tworzy jego klimat. Proste danie na obiad, które powinno zaspokoić każde podniebienie  Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Studzimy i kroimy w grube plastry. Cebulę kroimy w piórka i obsmażamy na oliwie. Do cebulki   CZYTAJ WIĘCEJ