Święta za pasem. Szukacie dekoracyjnej słodkości na świąteczny stół? Polecamy muffinkowe baranki. Z ich przygotowaniem jest troszkę zachodu, jednak możecie być pewni, że takie muffinki będą prawdziwym hitem. Ciasto na muffiny przygotowujemy mieszając ze sobą osobno składniki „mokre” (olej, jajko, mleko) i osobno składniki „suche” (mąka, cukier, proszek do pieczenia,   CZYTAJ WIĘCEJ

Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą. Ciasto wyrabiać do czasu aż zaczną się na nim tworzyć pęcherzyki powietrza (około pół godziny). Ciasto cienko rozwałkować. Wykrajać koła o zróżnicowanej wielkości. Każda róża będzie składała się z trzech kół. W naszym przypadku średnice kół to 6, 4 i 2 cm. Na kołach wykonać   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Do tej pory robiąc sok z marchewki w sokowirówce powstające „wiórki” wyrzucałam. Tym razem doszłam do wniosku, że może warto te odżywcze „odpadki” jakoś jeszcze wykorzystać. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Padło na ciastka. Ich przygotowanie było bardzo proste. I dodatkowo bardzo szybkie. Do miski wsypałam wszystkie składniki, a więc trzy szklanki pulpy   CZYTAJ WIĘCEJ

Do żółtek dodać pół szklanki zwykłego cukru oraz cukier wanilinowy. Ucierać tak długo, aż masa nie zbieleje. Dodać budyń, mąkę oraz pół szklanki mleka. Miksować, aż nie znikną grudki. W ten sam sposób, w jaki przygotowujemy tradycyjny budyń z torebki, przygotujemy budyń na nasz krem kokosowy. Pozostałe mleko oraz cukier   CZYTAJ WIĘCEJ

Zazwyczaj, gdy zostają nam niewykorzystane w innym przepisie białka robimy z nich bezy albo kokosanki. Tym razem chcieliśmy zrobić coś innego i w ten sposób powstało całkiem smaczne, wilgotne białkowe ciasto z bananami i czekoladą. Obranego banana pokroić na grubsze plastry. Skropić sokiem z cytryny. Ponieważ my wykorzystywaliśmy silikonową formę   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Ilość podana powyżej wystarczy na naprawdę bardzo dużo babeczek. Proporcja jest taka, ponieważ zawsze pieczemy je w ilościach niemal hurtowych. Dlaczego?  Bo wykorzystujemy je zarówno do święconki, jak i na wielkanocny stół. Dajemy je też rodzinie. Jeżeli nie planujecie takiego rozdawnictwa, to polecamy zrobienie babeczek z połowy porcji. 1. Białka   CZYTAJ WIĘCEJ

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać chłodne masło i posiekać je dokładnie nożem. Dodać jajko oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe owinąć folią i na godzinę odstawić do lodówki. Posiadam jedynie metalowe foremki (w rozmiarze większym niż foremki na muffiny). Musiałam więc je przygotować do pieczenia serniczków. Posmarowałam je tłuszczem, a   CZYTAJ WIĘCEJ

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier, a następnie żółtka i ubijać jeszcze parę minut. Dodać oliwę z oliwek. Przesiane mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej. Wymieszać dokładnie ale delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Połączyć ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiać ciasto do czasu, aż zaczną się w nim tworzyć pęcherzyki powietrza (ok. 30 minut). Ciasto cienko rozwałkować i pokroić radełkiem na kawałki szerokości 2-3 centymetrów i długości 10-15 cm. Każdy pasek przekrajać w środku wzdłuż na przestrzeni ok. 5 cm i przewinąć. Smażyć na   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Jajka zmiksować z serkiem homogenizowanym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajeczno-serkowej. Dodać jeszcze spirytus oraz cukier wanilinowy. Całość miksować przez chwilkę. Tłuszcz rozgrzać. Ciasto wykładać na tłuszcz łyżką wcześniej zanurzoną w oleju. Usmażone na ciemnozłoty kolor pączusie posypać cukrem pudrem. Nam najbardziej smakują jeszcze ciepłe Zobacz   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka oraz aromat rumowy. Obie mąki oraz proszek do pieczenia wymieszać ze sobą. Dodać do masy z margaryny, cukru i żółtek. Miksować przez chwilę, a następnie dodać mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia   CZYTAJ WIĘCEJ

Zawsze na święta robimy mnóstwo pierników. Dlatego miejcie na uwadze, że podane powyżej proporcje składników są co najmniej jak dla pułku wojska. Dlatego, jeżeli chcecie je zrobić tylko dla siebie – zastosujcie odpowiednią proporcję (dzieląc na 3). My robimy mnóstwo pierniczków, ponieważ odbarowujemy nimi rodzinę i znajomych. A i tak   CZYTAJ WIĘCEJ