Święta za pasem. Szukacie dekoracyjnej słodkości na świąteczny stół? Polecamy muffinkowe baranki. Z ich przygotowaniem jest troszkę zachodu, jednak możecie być pewni, że takie muffinki będą prawdziwym hitem. Ciasto na muffiny przygotowujemy mieszając ze sobą osobno składniki „mokre” (olej, jajko, mleko) i osobno składniki „suche” (mąka, cukier, proszek do pieczenia,   CZYTAJ WIĘCEJ

Żadna kiełbasa kupiona w sklepie nie może się równać z kiełbasą zrobioną samodzielnie. Nie chodzi już nawet o to, że wiemy co jemy (chociaż to też duża zaleta). Domowa ma po prostu niepowtarzalny  zapach i smak. Według nas najlepsza kiełbasa jest zrobiona częściowo ze zmielonego mięsa, a częściowo z siekanego.   CZYTAJ WIĘCEJ

Nie ma to jak domowa wędlina. Tym razem z szynkowaru Mięso oczyścić z błon i powięzi. Czosnek rozgnieść w prasce, a następnie połączyć z solą, octem, oliwą, majerankiem i chili. Tą gęstą marynatą dokładnie natrzeć mięso. Odstawić na dobę do lodówki. Mięso przełożyć do szynkowaru. Założyć pokrywę i umieścić termometr   CZYTAJ WIĘCEJ

W zeszłym roku po raz pierwszy samodzielnie przygotowaliśmy chlebki do żurku na wielkanocne śniadanie. Co prawda zajmuje to trochę czasu, o który ciężko w przedświątecznym zamieszaniu. Niemniej warto go trochę wygospodarować dla tych chrupiących, lekkich i puszystych garnuszków. No i zaoszczędzimy trochę czasu na zmywaniu w święta. Talerzyki zjemy, więc   CZYTAJ WIĘCEJ

  Jaja obieramy ze skorupek. Kroimy na pół a żółtka odkładamy do miseczki. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości. Żółtka jaj łączymy z rozdrobnioną makrelą oraz majonezem. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do ryb. Do każdej połówki jaja nakładamy około łyżkę farszu. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.  

Kategorie:

Ilość podana powyżej wystarczy na naprawdę bardzo dużo babeczek. Proporcja jest taka, ponieważ zawsze pieczemy je w ilościach niemal hurtowych. Dlaczego?  Bo wykorzystujemy je zarówno do święconki, jak i na wielkanocny stół. Dajemy je też rodzinie. Jeżeli nie planujecie takiego rozdawnictwa, to polecamy zrobienie babeczek z połowy porcji. 1. Białka   CZYTAJ WIĘCEJ

Postanowiliśmy w końcu postawić pierwsze samodzielne kroki w wędzeniu. W minioną sobotę wybraliśmy się na działkę, by uwędzić wcześniej peklowaną szynkę. W niezbyt skomplikowanej, prostej, stworzonej przez wujka na domowe potrzeby, wędzarni dymiliśmy aż miło. Oj, było zimno. Okropnie zmarzliśmy. W dodatku zastała nas ciemność, co zresztą widać na zdjęciach Ale   CZYTAJ WIĘCEJ