Jedną z najciekawszych papryczek, jakie w tym roku hodowaliśmy w ogródku były papryczki aji limo, znane u nas bardziej jako papryczki lemon drop. Osiągają od 30 000 do 50 000 w skali Scoville’a, czyli są ok. 10-15 razy ostrzejsze od papryczki jalapeno bądź przyprawy tabasco. Wyglądają i smakują znakomicie. Mają   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

W tym roku na działce hodowaliśmy m.in. papryczki chili golden cayenne. Postanowiliśmy zrobić osobny sos tylko z tego gatunku. Golden cayenne osiąga od 30 000 do 50 000 w skali Scoville’a, czyli ok. 15 razy więcej niż papryczki jalapeno bądź przyprawa tabasco. Papryczki golden cayenne są nieco ostrzejsze od swojej   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Tradycyjnie, jak przy sosie do hamburgerów mamy do czynienia z jednym z najkrótszych przepisów na naszym blogu: Wszystkie składniki sosu wymienione powyżej należy wymieszać ze sobą Zobacz przepisy na inne nasze SOSY

Kategorie:

To będzie jeden z najkrótszych opisów na naszym blogu: Wszystkie składniki podane powyżej dokładnie ze sobą wymieszać

Kategorie:

W garnku topimy masło, dodajemy mąkę i podsmażamy kilka minut. Powoli wlewamy mleko, cały czas mieszając. Gdy zacznie wrzeć, ściągamy z ognia i doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.   Tego sosu używaliśmy m.in. do:

Kategorie:

Mamy coś dla miłośników bardzo piekielnych potraw – ostry sos chili. Zrobiliśmy go z różnych odmian ostrych papryczek (bhut jolokia, golden cayenne, cayenne, birds eye), które w tym roku hodowaliśmy na działce. Przy okazji zachęcamy wszystkich do własnej hodowli takich papryczek. Można to robić również w domu. W zeszłym roku   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Na oliwie z oliwek pprzesmażyłam przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodałam koncentrat i ketchup. Smażyłam jeszcze chwilkę. Dolałam 300 ml wody i świeżo mielony pieprz, łyżeczkę ziarenek smaku oraz łyżeczkę cukru. Pogotowałam jeszcze ok. 5 minut. Ten sos wykorzystaliśmy m.in. przy faszerowanej papryce:  

Kategorie:

Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Doprawić według uznania.

Kategorie: