Mięso pokroić na nieduże nieregularne kawałki. Przesmażyć na oleju oraz z przyprawą do kurczaka. Odstawić do przestygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a następnie sparzyć. Ziemniaki również pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze sobą ryż, ziemniaki, przesmażonego kurczaka, odcedzoną z zalewy kukurydzę. Dodać majonez, musztardę, chrzan oraz ocet. Majonez spokojnie można zastąpić CZYTAJ WIĘCEJ
Gdyby ktoś kazał nam wybrać ulubioną sałatkę ze śledziem, to chyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem nawet owocami. Sałatkę, którą dziś pragniemy Wam zaprezentować umieszczamy w czołówce naszych ulubionych rybnych sałatek. Wodę mieszamy z octem. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty CZYTAJ WIĘCEJ
Oryginalna grecka sałatka składa się tylko z warzyw, oliwek i sera feta. Wszystkie warzywa, a więc pomidorki, paprykę i ogórka kroimy niedbale, nieregularnie, w grube kawałki. Dodajemy w całości czarne oliwki oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie prążki. U góry dodajemy duże kawałki sera feta. Całość polewany oliwą z oliwek, CZYTAJ WIĘCEJ
Jest to najprostsza sałatka z tuńczykiem jaką znam. Pamiętam ją jeszcze z dziecięcych imprez urodzinowych. Była wtedy sałatką obowiązkową. Wersja z młodości była uboższa o ser wędzony. Ja dodaję do niej ten składnik ponieważ fajnie do niej pasuje. Tuńczyka oraz kukurydzę dokładnie odsączyć. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć CZYTAJ WIĘCEJ
Makaron pokruszyć. Zalać wrzątkiem i przykryty odstawić na 2 minuty. Po tym czasie makaron odcedzić i poczekać aż ostygnie. Ogórka konserwowego, paprykę oraz suszone pomidory pokroić drobno. Fasole odcedzić. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. W razie potrzeby doprawić sałatkę pieprzem oraz solą. Ja jej nie doprawiam dodatkowo, gdyż majonez jest już CZYTAJ WIĘCEJ
Filet z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do niego przyprawę kebab/gyros, oliwę oraz słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Mięso smażymy na złoty kolor nie dodając już do niego tłuszczu. Po usmażeniu kurczaka odkładamy go do ostygnięcia. Następnie przesmażamy cebulkę na maśle. Do pokrojonej CZYTAJ WIĘCEJ
Z wody i octu przygotowujemy zalewę. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty i umieszczamy na dwie godziny w zalewie. Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na dwóch łyżkach oleju. Przesmażoną cebulę ściągamy z patelni, a na pozostałym oleju będziemy smażyć/dusić grzyby. Pieczarki oraz rozmrożone grzyby kroimy. Dusimy około 20 minut i odparowujemy CZYTAJ WIĘCEJ
Filet z kurczaka umyć, a następnie osuszony pokroić w mniejsze części. Umieścić mięso w miseczce, dodać do niego jedną łyżkę oliwy oraz dwie łyżeczki curry i pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać i odstawić na dwie godziny do lodówki. Po upływie tego czasu rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i na niej CZYTAJ WIĘCEJ
Jeżeli nasze paluszki surimi są mrożone, to wcześniej musimy je rozmrozić. Ja korzystam z niemrożonych. Paluszki surimi, ogórek kiszony oraz cebule pokroić drobno. Kukurydze dokładnie odsączyć. Uprzednio ugotowany w osolonej wodzie ryż powinien podczas przygotowywania sałatki być już zimny. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Doprawić granulowanym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Zobacz CZYTAJ WIĘCEJ
Brokuł gotować w osolonej wodzie przez pięć minut. Gdy ostygnie podzielić go różyczki. Pokroić ogórki i pomidory, dodać sałatę lodową, pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Zalać gotowym sosem sałatkowym – ziołowym. Zobacz też:
Seler trzemy na dużych oczkach tarki. Podobnie nasze jabłko. Zanim zmieszamy je z selerem należy jabłko pokropić cytryną, dzięki czemu nam nie ściemnieje. Kroimy w drobną kostkę suszone śliwki. Dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Z selera robiliśmy też pyszne placki selerowe:
Z wody i octu przygotowujemy zalewę. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty i umieszczamy na dwie godziny w zalewie. Cebulę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na maśle. Gdy cebula ostygnie łączymy ją z śmietaną, musztardą, cukrem i odsączonymi śledziami. W zależności od użytej musztardy może zaistnieć potrzeba dosolenia potrawy.