Mięso pokroić na nieduże nieregularne kawałki. Przesmażyć na oleju oraz z przyprawą do kurczaka. Odstawić do przestygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a następnie sparzyć. Ziemniaki również pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze sobą ryż, ziemniaki, przesmażonego kurczaka, odcedzoną z zalewy kukurydzę. Dodać majonez, musztardę, chrzan oraz ocet. Majonez spokojnie można zastąpić   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Gdyby ktoś kazał nam wybrać ulubioną sałatkę ze śledziem, to chyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem nawet owocami. Sałatkę, którą dziś pragniemy Wam zaprezentować umieszczamy w czołówce naszych ulubionych rybnych sałatek. Wodę mieszamy z octem. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty   CZYTAJ WIĘCEJ

Oryginalna grecka sałatka składa się tylko z warzyw, oliwek i sera feta. Wszystkie warzywa, a więc pomidorki, paprykę i ogórka kroimy niedbale, nieregularnie, w grube kawałki. Dodajemy w całości czarne oliwki oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie prążki. U góry dodajemy duże kawałki sera feta. Całość polewany oliwą z oliwek,   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Jest to najprostsza sałatka z tuńczykiem jaką znam. Pamiętam ją jeszcze z dziecięcych imprez urodzinowych. Była wtedy sałatką obowiązkową. Wersja z młodości była uboższa o ser wędzony. Ja dodaję do niej ten składnik ponieważ fajnie do niej pasuje. Tuńczyka oraz kukurydzę dokładnie odsączyć. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Makaron pokruszyć. Zalać wrzątkiem i przykryty odstawić na 2 minuty. Po tym czasie makaron odcedzić i poczekać aż ostygnie. Ogórka konserwowego, paprykę oraz suszone pomidory pokroić drobno. Fasole odcedzić. Wszystkie składniki sałatki wymieszać. W razie potrzeby doprawić sałatkę pieprzem oraz solą. Ja jej nie doprawiam dodatkowo, gdyż majonez jest już   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Filet z kurczaka kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do niego przyprawę kebab/gyros, oliwę oraz słodką paprykę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Mięso smażymy na złoty kolor nie dodając już do niego tłuszczu. Po usmażeniu kurczaka odkładamy go do ostygnięcia. Następnie przesmażamy cebulkę na maśle. Do pokrojonej   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Z wody i octu przygotowujemy zalewę. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty i umieszczamy na dwie godziny w zalewie. Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na dwóch łyżkach oleju. Przesmażoną cebulę ściągamy z patelni, a na pozostałym oleju będziemy smażyć/dusić grzyby. Pieczarki oraz rozmrożone grzyby kroimy. Dusimy około 20 minut i odparowujemy   CZYTAJ WIĘCEJ

Filet z kurczaka umyć, a następnie osuszony pokroić w mniejsze części. Umieścić mięso w miseczce, dodać do niego jedną łyżkę oliwy oraz dwie łyżeczki curry i pół łyżeczki soli. Dokładnie wymieszać i odstawić na dwie godziny do lodówki. Po upływie tego czasu rozgrzać na patelni łyżkę oliwy i na niej   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Jeżeli nasze paluszki surimi są mrożone, to wcześniej musimy je rozmrozić. Ja korzystam z niemrożonych. Paluszki surimi, ogórek kiszony oraz cebule pokroić drobno. Kukurydze dokładnie odsączyć. Uprzednio ugotowany w osolonej wodzie ryż powinien podczas przygotowywania sałatki być już zimny. Wszystkie składniki starannie wymieszać. Doprawić granulowanym czosnkiem, pieprzem oraz solą. Zobacz   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Brokuł gotować w osolonej wodzie przez pięć minut. Gdy ostygnie podzielić go różyczki. Pokroić ogórki i pomidory, dodać sałatę lodową, pokrojoną w kostkę paprykę i ser feta. Zalać gotowym sosem sałatkowym – ziołowym. Zobacz też:

Kategorie:

Seler trzemy na dużych oczkach tarki. Podobnie nasze jabłko. Zanim zmieszamy je z selerem należy jabłko pokropić cytryną, dzięki czemu nam nie ściemnieje. Kroimy w drobną kostkę suszone śliwki. Dodajemy majonez, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko mieszamy.   Z selera robiliśmy też pyszne placki selerowe:  

Kategorie:

Z wody i octu przygotowujemy zalewę. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty i umieszczamy na dwie godziny w zalewie. Cebulę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na maśle. Gdy cebula ostygnie łączymy ją z śmietaną, musztardą, cukrem i odsączonymi śledziami. W zależności od użytej musztardy może zaistnieć potrzeba dosolenia potrawy.