Gdyby ktoś kazał nam wybrać ulubioną sałatkę ze śledziem, to chyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem nawet owocami. Sałatkę, którą dziś pragniemy Wam zaprezentować umieszczamy w czołówce naszych ulubionych rybnych sałatek. Wodę mieszamy z octem. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty   CZYTAJ WIĘCEJ

  Jaja obieramy ze skorupek. Kroimy na pół a żółtka odkładamy do miseczki. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości. Żółtka jaj łączymy z rozdrobnioną makrelą oraz majonezem. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do ryb. Do każdej połówki jaja nakładamy około łyżkę farszu. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.  

Kategorie:

Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości. To dość mozolne zajęcie ale lepiej poświęcić temu więcej czasu, by potem nie mieć niemiłej niespodzianki podczas jedzenia. Makrelę rozdrobnić palcami (można tez użyć widelca). Na patelni rozgrzewamy oliwię z oliwek. Szklimy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy do niej pokrojoną   CZYTAJ WIĘCEJ

Śledzie umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Średnio każdy filet kroimy na dwie-trzy części. Przyprawiamy rybę pieprzem oraz przyprawą do ryb. Każdy kawałek obtaczamy w mące, zanurzamy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju, na patelni, z obu stron, na złoty kolor. Usmażone odkładamy do ostygnięcia. Paprykę kroimy   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Z wody i octu przygotowujemy zalewę. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty i umieszczamy na dwie godziny w zalewie. Cebulę pokrojoną w piórka smażymy na dwóch łyżkach oleju. Przesmażoną cebulę ściągamy z patelni, a na pozostałym oleju będziemy smażyć/dusić grzyby. Pieczarki oraz rozmrożone grzyby kroimy. Dusimy około 20 minut i odparowujemy   CZYTAJ WIĘCEJ

Z wody i octu przygotowujemy zalewę. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty i umieszczamy na dwie godziny w zalewie. Cebulę kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na maśle. Gdy cebula ostygnie łączymy ją z śmietaną, musztardą, cukrem i odsączonymi śledziami. W zależności od użytej musztardy może zaistnieć potrzeba dosolenia potrawy.

Dzień przed przyrządzeniem sałatki należy przygotować zalewę i zalać nią śledzie. Składniki zalewy zagotować. Następnie zimną zalewą zalać śledzie i pozostawić na dobę w lodówce. Można też kupić gotowe marynowane filety śledziowe. Gotowe śledzie (zamarynowane), ziemniaki oraz ogórki pokroić w kosteczkę. Dodać odsączoną kukurydzę oraz majonez. Wymieszać. Doprawić pieprzem i   CZYTAJ WIĘCEJ

Mini rolmopsy są na równi warzywne, co rybne. Filety śledziowe przekrajam na pół, myję i osączam na papierowym ręczniku. Nieobraną marchewkę gotuję. Obraną cebulę kroję na pół, a następnie w plastry. Ugotowaną marchewkę oraz ogórki kroję w słupki o wysokości zbliżonej do plastrów cebuli. Składniki zalewy zagotowuję. Na filet śledziowy   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie: