Żadna kiełbasa kupiona w sklepie nie może się równać z kiełbasą zrobioną samodzielnie. Nie chodzi już nawet o to, że wiemy co jemy (chociaż to też duża zaleta). Domowa ma po prostu niepowtarzalny  zapach i smak. Według nas najlepsza kiełbasa jest zrobiona częściowo ze zmielonego mięsa, a częściowo z siekanego.   CZYTAJ WIĘCEJ

Nie ma to jak domowa wędlina. Tym razem z szynkowaru Mięso oczyścić z błon i powięzi. Czosnek rozgnieść w prasce, a następnie połączyć z solą, octem, oliwą, majerankiem i chili. Tą gęstą marynatą dokładnie natrzeć mięso. Odstawić na dobę do lodówki. Mięso przełożyć do szynkowaru. Założyć pokrywę i umieścić termometr   CZYTAJ WIĘCEJ

Zaczynamy od roztopienia i ostudzenia masła. Gdy masło będzie się studziło możemy przygotować resztę składników ciasta. Należy przesiać mąkę. Dodać do niej drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę, jajko i niegorące płynne masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać do czasu, aż będzie jednolite i elastyczne.  Ciasto okryć czystą ściereczką i odstawić przynajmniej na   CZYTAJ WIĘCEJ

Do tej pory robiąc sok z marchewki w sokowirówce powstające „wiórki” wyrzucałam. Tym razem doszłam do wniosku, że może warto te odżywcze „odpadki” jakoś jeszcze wykorzystać. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Padło na ciastka. Ich przygotowanie było bardzo proste. I dodatkowo bardzo szybkie. Do miski wsypałam wszystkie składniki, a więc trzy szklanki pulpy   CZYTAJ WIĘCEJ

Wobec tak pysznego i kolorowego deseru nie da się przejść obojętnie. Co prawda jego przygotowanie zajmuje trochę czasu ale za to jest dziecinnie proste i nikomu nie powinno sprawić problemów. Spotkaliśmy się z kilkoma nazwami tego deseru. Niektórzy nazywają je czaplą, inni śmietanowcem. Dla nas jednak to kalejdoskop. Robienie deseru   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Mięso pokroić na nieduże nieregularne kawałki. Przesmażyć na oleju oraz z przyprawą do kurczaka. Odstawić do przestygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a następnie sparzyć. Ziemniaki również pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze sobą ryż, ziemniaki, przesmażonego kurczaka, odcedzoną z zalewy kukurydzę. Dodać majonez, musztardę, chrzan oraz ocet. Majonez spokojnie można zastąpić   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

1. Umyte owoce kroimy na pół. 2. Wydrążamy miąższ z cytrusów. Aby się nie zmarnował my zrobiliśmy z niego coś na kształt sangrii. Polecamy takie wykorzystanie:) 3. Galaretki przygotowujemy z połowy ilość wody podanej przez producenta na opakowaniu. Zazwyczaj będzie to więc 250ml wody na jedną galaretkę. Tyle, ponieważ większość   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Gdyby ktoś kazał nam wybrać ulubioną sałatkę ze śledziem, to chyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem nawet owocami. Sałatkę, którą dziś pragniemy Wam zaprezentować umieszczamy w czołówce naszych ulubionych rybnych sałatek. Wodę mieszamy z octem. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty   CZYTAJ WIĘCEJ

Wczoraj wieczorem zapytałam Marka co zjadłby na sobotnie śniadanie. Jego odpowiedź była trochę przerażająca. Chciał pizzę. Postanowiłam po części spełnić jego oczekiwanie i o poranku przygotowałam mu omlet a’la pizza. Za to między innymi lubimy weekendowe poranki. Tylko wtedy możemy w kuchni przyrządzić takie śniadanie. Na co dzień, w nawale   CZYTAJ WIĘCEJ

Oryginalna grecka sałatka składa się tylko z warzyw, oliwek i sera feta. Wszystkie warzywa, a więc pomidorki, paprykę i ogórka kroimy niedbale, nieregularnie, w grube kawałki. Dodajemy w całości czarne oliwki oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie prążki. U góry dodajemy duże kawałki sera feta. Całość polewany oliwą z oliwek,   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Jest to najprostsza sałatka z tuńczykiem jaką znam. Pamiętam ją jeszcze z dziecięcych imprez urodzinowych. Była wtedy sałatką obowiązkową. Wersja z młodości była uboższa o ser wędzony. Ja dodaję do niej ten składnik ponieważ fajnie do niej pasuje. Tuńczyka oraz kukurydzę dokładnie odsączyć. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

  Jaja obieramy ze skorupek. Kroimy na pół a żółtka odkładamy do miseczki. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości. Żółtka jaj łączymy z rozdrobnioną makrelą oraz majonezem. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do ryb. Do każdej połówki jaja nakładamy około łyżkę farszu. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.  

Kategorie: