Żadna kiełbasa kupiona w sklepie nie może się równać z kiełbasą zrobioną samodzielnie. Nie chodzi już nawet o to, że wiemy co jemy (chociaż to też duża zaleta). Domowa ma po prostu niepowtarzalny zapach i smak. Według nas najlepsza kiełbasa jest zrobiona częściowo ze zmielonego mięsa, a częściowo z siekanego. CZYTAJ WIĘCEJ
Nie ma to jak domowa wędlina. Tym razem z szynkowaru Mięso oczyścić z błon i powięzi. Czosnek rozgnieść w prasce, a następnie połączyć z solą, octem, oliwą, majerankiem i chili. Tą gęstą marynatą dokładnie natrzeć mięso. Odstawić na dobę do lodówki. Mięso przełożyć do szynkowaru. Założyć pokrywę i umieścić termometr CZYTAJ WIĘCEJ
Zaczynamy od roztopienia i ostudzenia masła. Gdy masło będzie się studziło możemy przygotować resztę składników ciasta. Należy przesiać mąkę. Dodać do niej drożdże, cukier, sól, ciepłą wodę, jajko i niegorące płynne masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać do czasu, aż będzie jednolite i elastyczne. Ciasto okryć czystą ściereczką i odstawić przynajmniej na CZYTAJ WIĘCEJ
Do tej pory robiąc sok z marchewki w sokowirówce powstające „wiórki” wyrzucałam. Tym razem doszłam do wniosku, że może warto te odżywcze „odpadki” jakoś jeszcze wykorzystać. Jak postanowiłam, tak zrobiłam. Padło na ciastka. Ich przygotowanie było bardzo proste. I dodatkowo bardzo szybkie. Do miski wsypałam wszystkie składniki, a więc trzy szklanki pulpy CZYTAJ WIĘCEJ
Wobec tak pysznego i kolorowego deseru nie da się przejść obojętnie. Co prawda jego przygotowanie zajmuje trochę czasu ale za to jest dziecinnie proste i nikomu nie powinno sprawić problemów. Spotkaliśmy się z kilkoma nazwami tego deseru. Niektórzy nazywają je czaplą, inni śmietanowcem. Dla nas jednak to kalejdoskop. Robienie deseru CZYTAJ WIĘCEJ
Mięso pokroić na nieduże nieregularne kawałki. Przesmażyć na oleju oraz z przyprawą do kurczaka. Odstawić do przestygnięcia. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a następnie sparzyć. Ziemniaki również pokroić w drobną kostkę. Wymieszać ze sobą ryż, ziemniaki, przesmażonego kurczaka, odcedzoną z zalewy kukurydzę. Dodać majonez, musztardę, chrzan oraz ocet. Majonez spokojnie można zastąpić CZYTAJ WIĘCEJ
1. Umyte owoce kroimy na pół. 2. Wydrążamy miąższ z cytrusów. Aby się nie zmarnował my zrobiliśmy z niego coś na kształt sangrii. Polecamy takie wykorzystanie:) 3. Galaretki przygotowujemy z połowy ilość wody podanej przez producenta na opakowaniu. Zazwyczaj będzie to więc 250ml wody na jedną galaretkę. Tyle, ponieważ większość CZYTAJ WIĘCEJ
Gdyby ktoś kazał nam wybrać ulubioną sałatkę ze śledziem, to chyba nie bylibyśmy w stanie wybrać jednej najlepszej. Uwielbiamy łączyć śledzia z przeróżnymi warzywami, a czasem nawet owocami. Sałatkę, którą dziś pragniemy Wam zaprezentować umieszczamy w czołówce naszych ulubionych rybnych sałatek. Wodę mieszamy z octem. Śledzie kroimy na mniejsze fragmenty CZYTAJ WIĘCEJ
Wczoraj wieczorem zapytałam Marka co zjadłby na sobotnie śniadanie. Jego odpowiedź była trochę przerażająca. Chciał pizzę. Postanowiłam po części spełnić jego oczekiwanie i o poranku przygotowałam mu omlet a’la pizza. Za to między innymi lubimy weekendowe poranki. Tylko wtedy możemy w kuchni przyrządzić takie śniadanie. Na co dzień, w nawale CZYTAJ WIĘCEJ
Oryginalna grecka sałatka składa się tylko z warzyw, oliwek i sera feta. Wszystkie warzywa, a więc pomidorki, paprykę i ogórka kroimy niedbale, nieregularnie, w grube kawałki. Dodajemy w całości czarne oliwki oraz czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie prążki. U góry dodajemy duże kawałki sera feta. Całość polewany oliwą z oliwek, CZYTAJ WIĘCEJ
Jest to najprostsza sałatka z tuńczykiem jaką znam. Pamiętam ją jeszcze z dziecięcych imprez urodzinowych. Była wtedy sałatką obowiązkową. Wersja z młodości była uboższa o ser wędzony. Ja dodaję do niej ten składnik ponieważ fajnie do niej pasuje. Tuńczyka oraz kukurydzę dokładnie odsączyć. Ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki połączyć CZYTAJ WIĘCEJ
Jaja obieramy ze skorupek. Kroimy na pół a żółtka odkładamy do miseczki. Makrelę dokładnie obieramy ze skóry i pozbywamy się wszystkich ości. Żółtka jaj łączymy z rozdrobnioną makrelą oraz majonezem. Doprawiamy pieprzem i przyprawą do ryb. Do każdej połówki jaja nakładamy około łyżkę farszu. Dekorujemy świeżą natką pietruszki.