Do przygotowania tej konfitury sprowokował nas Lidl oraz tegoroczne bardzo obfite zbiory papryczki chili. Lidl głównie dlatego, że miał gruszki w bardzo promocyjnej cenie. Takie konfitury z pewnością osłodzą nam mroźne zimowe wieczory. Połączenie słodkości gruszki z ostrością chili dostarcza bardzo przyjemnych doznań. Przekonajcie się sami:) Gruszki obieramy, pozbywamy się CZYTAJ WIĘCEJ
Jedną z wielu odmian papryczek chili, które w tym roku uprawialiśmy na działce były Jalapeno. Część zebraliśmy jeszcze zanim zdążyły dojrzeć. Takie wybraliśmy do marynowania. Zielone papryczki są nieco mniej ostre niż dojrzałe okazy, a ponadto są twardsze, dzięki czemu lepiej znoszą proces pasteryzacji. Oczywiście do marynowania nadają się także CZYTAJ WIĘCEJ
Kolejne działkowe zbiory ogórków sprowokowały nas do robienia następnych przetworów. Tym razem nasza sałatka z ogórków, którą docenimy jedząc zimowe obiady, jest na ostro. Dodaliśmy do niej suszone płatki papryczek chili, które w zeszłym roku ozdabiały grządki na naszym ogródku. Powstawanie tej sałatki było procesem podobnym do powstawania klasycznej sałatki CZYTAJ WIĘCEJ
Wyobraźcie sobie mroźny styczeń. Za oknem sypie śnieg, termometr pokazuje poniżej 0°C, o godz. 16 jest już ciemno, a nam tęskni się za latem. Zimowe obiadki umila nam sałatka z ogórków. Ale nie taka ze sklepu. Taka nasza! Z działkowych ogórków, dojrzewających w pyskowickim słońcu. W tym roku nawet czosnek CZYTAJ WIĘCEJ
Jesienią, kiedy mamy pod dostatkiem warzyw i owoców robimy zawsze na zimę sos słodko-kwaśny, który znakomicie nadaje się na szybki zimowy obiad, do dań z makaronem,bądź ryżem. Najczęściej podajemy go z makaronem, dodając tylko do sosu przesmażone mięso mielone. Przygotowanie tego sosu, ze względu na ilość składników zajmuje sporo czasu. CZYTAJ WIĘCEJ
Paprykę pokroić w nieduże paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Oba warzywa włożyć do garnka. Zalać ketchupem oraz wodą. Dodać cukier, oregano, olej i sól. Garnek zakryć i dusić 25 minut. Po upływie tego czasu wlać ocet i dokładnie wymieszać. Sprawdzić czy nam odpowiada na słoność i ostrość. Jeżeli tak, to CZYTAJ WIĘCEJ
Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Przestudzone zmiksować z chrzanem i musztardą. Ogórki pokroić w słupki (bez obierania). Jeżeli w ogórkach jest dużo pestek, można je wyciąć. Do słoika wsadzamy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i koper, a następnie napełniamy słoik ogórkami. Napełniamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzować przez 5 CZYTAJ WIĘCEJ