Do przygotowania tej konfitury sprowokował nas Lidl oraz tegoroczne bardzo obfite zbiory papryczki chili. Lidl głównie dlatego, że miał gruszki w bardzo promocyjnej cenie. Takie konfitury z pewnością osłodzą nam mroźne zimowe wieczory. Połączenie słodkości gruszki z ostrością chili dostarcza bardzo przyjemnych doznań. Przekonajcie się sami:) Gruszki obieramy, pozbywamy się   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Jedną z wielu odmian papryczek chili, które w tym roku uprawialiśmy na działce były Jalapeno. Część zebraliśmy jeszcze zanim zdążyły dojrzeć. Takie wybraliśmy do marynowania. Zielone papryczki są nieco mniej ostre niż dojrzałe okazy, a ponadto są twardsze, dzięki czemu lepiej znoszą proces pasteryzacji. Oczywiście do marynowania nadają się także   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Kolejne działkowe zbiory ogórków sprowokowały nas do robienia następnych przetworów. Tym razem nasza sałatka z ogórków, którą docenimy jedząc zimowe obiady, jest na ostro. Dodaliśmy do niej suszone płatki papryczek chili, które w zeszłym roku ozdabiały grządki na naszym ogródku. Powstawanie tej sałatki było procesem podobnym do powstawania klasycznej sałatki   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Wyobraźcie sobie mroźny styczeń. Za oknem sypie śnieg, termometr pokazuje poniżej 0°C, o godz. 16 jest już ciemno, a nam tęskni się za latem.  Zimowe obiadki umila nam sałatka z ogórków. Ale nie taka ze sklepu. Taka nasza! Z działkowych ogórków, dojrzewających w pyskowickim słońcu. W tym roku nawet czosnek   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Jesienią, kiedy mamy pod dostatkiem warzyw i owoców robimy zawsze na zimę sos słodko-kwaśny, który znakomicie nadaje się na szybki zimowy obiad, do dań z makaronem,bądź ryżem. Najczęściej podajemy go z makaronem, dodając tylko do sosu przesmażone mięso mielone. Przygotowanie tego sosu, ze względu na ilość składników zajmuje sporo czasu.   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Paprykę pokroić w nieduże paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Oba warzywa włożyć do garnka. Zalać ketchupem oraz wodą. Dodać cukier, oregano, olej i sól. Garnek zakryć i dusić 25 minut. Po upływie tego czasu wlać ocet i dokładnie wymieszać. Sprawdzić czy nam odpowiada na słoność i ostrość. Jeżeli tak, to   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Zagotować wodę z octem, cukrem i solą. Przestudzone zmiksować z chrzanem i musztardą. Ogórki pokroić w słupki (bez obierania). Jeżeli w ogórkach jest dużo pestek, można je wyciąć. Do słoika wsadzamy liść laurowy, ziele angielskie, czosnek i koper, a następnie napełniamy słoik ogórkami. Napełniamy zalewą i zakręcamy. Pasteryzować przez 5   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie: