Muffiny kojarzą nam się z pysznym, słodkim deserem. Tak przywykliśmy do babeczek podawanych z rodzynkami, czekoladą, bakaliami czy owocami, że zapominamy, iż można je podawać również w wytrawnej formie – z warzywami i mięsem. Postanowiliśmy więc podejść do muffin w nieszablonowy sposób i przygotować je na słono. I pieprznie! Muffiny   CZYTAJ WIĘCEJ

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki poszatkować na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę. Wsypać cebulę, którą należy przesmażyć na złoty kolor. Dodać pieczarki. Gdy pieczarki odparują dodać kapustę kiszoną i smażyć jeszcze około 10 minut. Doprawić farsz majerankiem, pieprzem oraz solą. Gdy nieco przestygnie wbić do niego żółtko i dokładnie   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Pozytywnie zaskoczeni pysznymi plackami z selera, które okazały się lepsze od swoich ziemniaczych kuzynów postanowiliśmy dalej testować to warzywo. Zdecydowaliśmy się więc zrobić polecane na wielu blogach kulinarnych frytki z selera. Niestety przeżyliśmy spore rozczarowanie. Zdecydowanie lepsze są te z ziemniaków. Być może coś źle robiliśmy. Koniec końców zjedliśmy, ale   CZYTAJ WIĘCEJ

Grissini, czyli dłuuugie domowe paluszki. Znakomicie nadają się do piwa, bądź innego trunku. Jako przekąska znakomicie sprawdzą się na imprezie, podczas oglądania filmu, czy meczu. Zatem do dzieła! Drożdże zalewamy ciepłą wodą, dodajemy cukier i odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie wyrabiamy ciasto. Mąkę łączymy z solą, oliwą (olejem) i   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Pokrojone pieczarki poddusić na maśle. Gdy już odparują dodać pora. Dusić jeszcze parę minut. Ostudzone warzywa połączyć z mięsem mielonym, jednym jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Oba płaty ciasta francuskiego przekroić wzdłuż na pół. Farsz mięsny nakładać na dłuższy bok każdego prostokąta. Następnie prostokąty zwinąć w ruloniki i pokroić na   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Do głębokiego garnka wlać olej (warstwa powinna mieć około 2mm). Podgrzać do wysokiej temperatury. Wsypać ziarna kukurydzy, zakryć garnek pokrywką i wstrząsnąć, by ziarna wymieszały się z olejem. Zmniejszyć temperaturę podgrzewania.  Zdjąć z ognia w momencie ucichnięcia „strzelania”. Popcorn przesypać do dużej miski wyłożonej papierem do pieczenia. Używam papieru, by uniknąć później polepienia   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Delikatnie rzecz ujmując – nie jesteśmy miłośnikami owoców morza. Jeżeli już zdarzy się nam coś z nimi robić to nie dla siebie. Ostatnio zrobiliśmy krewetki w ostrym cieście piwnym. I w tym cieście smakowały nawet nam Jak je przygotować? Łączymy ze sobą składniki z ciasta. Zanurzamy w nim nasze krewetki   CZYTAJ WIĘCEJ