1. Umyte owoce kroimy na pół. 2. Wydrążamy miąższ z cytrusów. Aby się nie zmarnował my zrobiliśmy z niego coś na kształt sangrii. Polecamy takie wykorzystanie:) 3. Galaretki przygotowujemy z połowy ilość wody podanej przez producenta na opakowaniu. Zazwyczaj będzie to więc 250ml wody na jedną galaretkę. Tyle, ponieważ większość   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Polewę czekoladową przygotowujemy za pomocą „kąpieli wodnej”. To bardzo prosta metoda, która gwarantuje nam, że nasza czekolada się nie przypali. Do przeprowadzenia całej operacji potrzebujemy dwóch garnków. Do jednego wsadzamy składniki naszej polewy, czyli czekolade oraz masło. Wsadzamy go do drugiego garnka, z wodą i gotujemy bez przykrycia. Czekoladę podgrzewamy   CZYTAJ WIĘCEJ

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem (temperatura około 40°C). Odstawić, aż rozczyn podwoi swą objętość. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól oraz wlać oliwę i rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto. Powinno być rzadkie i kleić się do dłoni. Teraz ciasto należy odstawić na przynajmniej 3 godziny do wyrośnięcia. Należy   CZYTAJ WIĘCEJ

Schab umyć, a następnie dokładnie osuszyć. Obtoczyć dokładnie w cukrze starając się wmasować cukier w mięso. Zamknąć w szczelnym naczyniu. My wykorzystaliśmy naczynie szklane. Odłożyć do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu w naczyniu powinno zebrać się sporo syropu. Należy go odlać. Naczynie oraz schab umyć i dokładnie   CZYTAJ WIĘCEJ

Fasolę przepłukać i zalać wodą. Po upływie około pół godziny odlać wodę i nalać świeżej. Wody powinno być mniej więcej objętościowo trzy razy tyle co fasoli. Teraz fasolę moczyć przez co najmniej dwie godziny. Ja moczę zawsze dłużej, bo wieczorem dzień wcześniej już ją zalewam wodą. Od wielu osób jednak   CZYTAJ WIĘCEJ

Muffiny kojarzą nam się z pysznym, słodkim deserem. Tak przywykliśmy do babeczek podawanych z rodzynkami, czekoladą, bakaliami czy owocami, że zapominamy, iż można je podawać również w wytrawnej formie – z warzywami i mięsem. Postanowiliśmy więc podejść do muffin w nieszablonowy sposób i przygotować je na słono. I pieprznie! Muffiny   CZYTAJ WIĘCEJ

Pide, czyli pyszna turecka przekąska, bułeczka, którą możemy porównać do pizzy na chlebowym cieście, w kształcie łódeczki. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (temperatura około 40°C). Dodać cukier i odstawić. Rozczyn powinien podwoić swą objętość.  Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól oraz wlać oliwę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto.   CZYTAJ WIĘCEJ

Surowe nic obieramy i wrzucamy na patelnię. Smażymy przez 15 minut. Dodajemy 3 duże podłużne nic, przyprawiamy szczyptą niczego, przykrywamy i smażymy jeszcze 20 minut. Na koniec dodajemy starty korzeń niczego i gotowe. Podajemy ciepłe na talerz…. Niestety tak właśnie każdego dnia wygląda posiłek ponad 160 000 dzieci w Polsce.   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Żelki wrzucamy do słoika i zalewamy wódką, tak by wszystkie były w niej zanurzone. Lepiej nalać od razu ciut więcej [ewentualnie, w miarę wchłaniania alkoholu przez naszych małych, kolorowych kolegów, dolewać do słoika]. Zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki. Po ok. 4 dniach można już próbować – powinny być gotowe,   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Do przesianej mąki dodać sól, oliwę oraz jajka. Zagnieść ciasto dodając wodę. W zależności od wielkości jajek może się okazać, że woda będzie zbyteczna. Ciasto nie powinno się kleić do dłoni. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na pożądaną przez nas grubość makaronu. Należy pamiętać, że podczas gotowania makaron zwiększy   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie: