Cebule pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle. Dodać również drobno pokrojone pieczarki. Odparować całą wodę z farszu. Przyprawić pieprzem oraz solą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z sola na sztywną pianę. Pozostałe składniki ciasta (w tym i żółtka) połączyć ze sobą. Dodać ubite białka. Ciasto powinno mieć konsystencję   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Testując smaki kuchni regionalnej poszliśmy zdecydowanie na wschód. Postanowiliśmy przygotować podlaską tołkanicę [tawkanicę], z drobną modyfikacją – dodając do niej groch. W oryginalnych recepturach go nie ma. My naszą smażyliśmy na patelni, można też zapiekać ją w piekarniku. Groch przepłukać. Zalać wodą, około 1,5 litra. Odstawić na 12 godzin. Po   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Miłośnicy placków ziemniaczanych mogą przeżyć spore zdziwienie, bo po spróbowaniu może okazać się, że selerowe niewiele różnią się w smaku. A gdy już się różnią, to jest to różnica na plus. Placki z selera odkryliśmy w naszym menu w zeszłym roku, wykorzystując seler z naszej działki. Byliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni.   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie: