Cebule pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle. Dodać również drobno pokrojone pieczarki. Odparować całą wodę z farszu. Przyprawić pieprzem oraz solą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z sola na sztywną pianę. Pozostałe składniki ciasta (w tym i żółtka) połączyć ze sobą. Dodać ubite białka. Ciasto powinno mieć konsystencję CZYTAJ WIĘCEJ
Testując smaki kuchni regionalnej poszliśmy zdecydowanie na wschód. Postanowiliśmy przygotować podlaską tołkanicę [tawkanicę], z drobną modyfikacją – dodając do niej groch. W oryginalnych recepturach go nie ma. My naszą smażyliśmy na patelni, można też zapiekać ją w piekarniku. Groch przepłukać. Zalać wodą, około 1,5 litra. Odstawić na 12 godzin. Po CZYTAJ WIĘCEJ
Miłośnicy placków ziemniaczanych mogą przeżyć spore zdziwienie, bo po spróbowaniu może okazać się, że selerowe niewiele różnią się w smaku. A gdy już się różnią, to jest to różnica na plus. Placki z selera odkryliśmy w naszym menu w zeszłym roku, wykorzystując seler z naszej działki. Byliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni. CZYTAJ WIĘCEJ