Połączyć ze sobą wszystkie składniki ciasta. Mleko powinno być ciepłe ale nie gorące. Po wyrobieniu ciasto nie powinno się lepić. Jeżeli tak będzie – dodajcie jeszcze trochę mąki. Ciasto przykryć czystą szmatką i odstawić na przynajmniej półtorej godziny w ciepłe miejsce. Z podanej ilości ciasta powinny „wyjść”  dwie duże pizze. Podzielić   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Ciasto do pizzy z grillowanym bakłażanem i mozzarellą przygotowaliśmy z naszego przepisu, który znajdziecie tutaj. Jeśli chodzi o sos, to przygotowaliśmy dobrze już Wam znany sos pomidorowy. Gdy ciasto już spokojnie rosło, zajęliśmy się dodatkami do pizzy. Bakłażan pokroiliśmy w grube plastry. Mocno posoliliśmy i odstawiliśmy na ok. 30 minut, aby   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Przygotowanie pizzy zaczynamy od ciasta, które dobrze już znacie z naszego bloga. Pozostajemy przy swoim – dobre ciasto, to podstawa sukcesu naszej pizzy. Drożdże dokładnie rozdrabniamy rękami i rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym) mleku bądź wodzie. Dodajemy cukier i odkładamy. Czekamy, aż mikstura powoli zacznie nam „wychodzić” z garnuszka.   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Jednym z najważniejszych elementów stworzenia pysznej pizzy jest zrobienie dobrego ciasta. Nasze – nieskromnie to przyznamy – jest idealne! Pyszne, miękkie i pachnące ciasto robi jednak dużą różnicę – zaryzykujcie, a przekonacie się sami. Drożdże dokładnie rozdrabniamy rękami i rozpuszczamy w ciepłym (ale nie gorącym!) mleku bądź wodzie. Dodajemy cukier   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Na oliwie z oliwek przesmażyć drobno pokrojony czosnek. Dodać do niego pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć aż wszystko się zezłoci. Delikatnie przestudzić, a następnie dodać śmietanę. Ponownie podgrzać dodając przyprawy: oregano, cukier i pieprz. Taka ilość sosu powinna wystarczyć na trzy średniej wielkości pizze. Zobacz też przepis na inne nasze   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Sos ten sprawił, że smak naszej pizzy przypomina Markowi wyjątkowy i niepowtarzalny smak włoskiej pizzy, niejednokrotnie jedzonej w urokliwych knajpkach w Mediolanie i Turynie. Do przygotowania naszego sosu pomidorowego do pizzy nie dodajemy przecieru pomidorowego, a tylko pomidory w puszcze. Dzięki czemu jego smak jest dużo bardziej subtelny, nienachalny i delikatny.   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie:

Jednym z najważniejszych elementów stworzenia pysznej pizzy jest zrobienie dobrego ciasta. Nasze – nieskromnie to przyznamy – jest idealne! Zawsze dodajemy do niego przyprawy – bazylię i oregano. Pyszne, miękkie i pachnące ciasto robi jednak dużą różnicę – zaryzykujcie, a przekonacie się sami. Drożdże dokładnie rozdrabniamy rękami i rozpuszczamy w   CZYTAJ WIĘCEJ

Kategorie: