Zawsze na święta robimy mnóstwo pierników. Dlatego miejcie na uwadze, że podane powyżej proporcje składników są co najmniej jak dla pułku wojska. Dlatego, jeżeli chcecie je zrobić tylko dla siebie – zastosujcie odpowiednią proporcję (dzieląc na 3). My robimy mnóstwo pierniczków, ponieważ odbarowujemy nimi rodzinę i znajomych. A i tak   CZYTAJ WIĘCEJ

Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Mąkę wymieszać z przyprawą korzenną, sodą oraz kakao. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami dodawać wcześniej uszykowaną mąkę z dodatkami, miód oraz śmietanę. Na koniec dodać pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać. Ciasto możemy   CZYTAJ WIĘCEJ

Przyszedł do Was święty Mikołaj? U nas był, zostawił ciastka pierniczkowe. Chcecie też takie? Oto tajna receptura Mikołaja. Margarynę rozpuścić w garnku. Dodać mleko, cukier, kakao oraz przyprawy do pierników. Gotować do czasu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszać cały czas. Ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną piane.   CZYTAJ WIĘCEJ