Proponowane przez nas drożdżówki znakomicie nadają się jako pieczywo do grilla, bądź też jako przegryzka podczas wiosennego pikniku. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego tak często stosujemy go w naszej kuchni. Olej rzepakowy w połączeniu z oliwkami, suszonymi pomidorami i kaparami tworzy wyrazistą i   CZYTAJ WIĘCEJ

W zeszłym roku po raz pierwszy samodzielnie przygotowaliśmy chlebki do żurku na wielkanocne śniadanie. Co prawda zajmuje to trochę czasu, o który ciężko w przedświątecznym zamieszaniu. Niemniej warto go trochę wygospodarować dla tych chrupiących, lekkich i puszystych garnuszków. No i zaoszczędzimy trochę czasu na zmywaniu w święta. Talerzyki zjemy, więc   CZYTAJ WIĘCEJ

To najpyszniejsze cebularze jakie jedliśmy. Cebulka niemal rozpływa się w ustach. Sera daliśmy tylko troszeczkę, dzięki czemu jego spieczony posmak jest fajnie wyczuwalny, natomiast nie jest dominujący. Najlepiej smakują na zimno, bez żadnych sosów! Drożdże rozpuścić w letnim mleku (temperatura około 40°C). Dodać cukier i odstawić. Rozczyn powinien podwoić swą   CZYTAJ WIĘCEJ

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem (temperatura około 40°C). Odstawić, aż rozczyn podwoi swą objętość. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól oraz wlać oliwę i rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto. Powinno być rzadkie i kleić się do dłoni. Teraz ciasto należy odstawić na przynajmniej 3 godziny do wyrośnięcia. Należy   CZYTAJ WIĘCEJ

Pide, czyli pyszna turecka przekąska, bułeczka, którą możemy porównać do pizzy na chlebowym cieście, w kształcie łódeczki. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie (temperatura około 40°C). Dodać cukier i odstawić. Rozczyn powinien podwoić swą objętość.  Do dużej miski wsypać mąkę, dodać sól oraz wlać oliwę i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zagnieść ciasto.   CZYTAJ WIĘCEJ

  Kto uwielbia bułki z serem? Zrób je samodzielnie. Pyszne, świeżutkie bułeczki z zapieczonym serem u góry. Roztapiamy masło. Wlewamy mleko oraz wodę i dosypujemy cukier. Dodajemy drożdże i 1 szklankę mąki. Czekamy, aż zaczyn podwoi swą objętość. Gdy to nastąpi dodajemy resztę mąki oraz sól i zioła prowansalskie. Ciasto   CZYTAJ WIĘCEJ